BIST 10.428
DOLAR 32,20
EURO 34,92
ALTIN 2.410,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İşsizlik derdine derman olan otlar

Nasıl olur demeyin! Bu otlar işsizlerin dertlerine derman oluyor... Biraz zahmetli ve riskli ama geçim derdi bu...

Abone ol

Tunceli'de, dağların zirvelerinden bin bir korku ve zahmetle toplanan ve halk arasında 'gülik' olarak bilinen çiriş otu, celezar ve yemlik işsizlerin geçim kapısı oldu.

Dağlarda kendiliğinden yetişen ve Tunceli'de gulik olarak adlandırılan çiriş otu ile birçok yemek yapılıyor. Nisan ayının ilk günlerinde yetişen bitki, Nisan sonlarında kartlaşıyor.

Bu yıl karların erken erimesi nedeniyle Mart ayı ortalarında çıkmaya başlatan gulik, celezar ve yemlik, işsiz ve mevsimlik işçilerin geçim kaynağı oldu.

KİLOSU 2 LİRAYA SATILIYOR

Kilogramı 2 TL'den alıcı bulan otlar, doğal olması ve çeşitli hastalıkları tedavi edici özelliklerinden ötürü daha çok alıcı buluyor. Laç vadisi yamaçları, Bağırpaşa, Düzgünbaba ve Zel Dağı eteklerinde mayına basma korkusu ile ve büyük zahmetlerle toplanan gulik, dar sokak girişinde müşterisi ile buluşturuluyor.

İŞSİZ BABANIN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Her yıl 30-40 ailenin geçici de olsa geçim kapısını oluşturulan yabani ot pazarında yerini alan işsiz ve iki çocuk babası Hüseyin Yılmaz, kışın elde avuçta ne varsa tükettiklerini, Mart ortalarında imdatlarına bu otların yetiştiğini söylerlerken, "Sabah erkenden çıktığımız dağların eteklerinden, mayına basma korkusu ve bin bir zahmetle 40-50 kilogram ot topluyoruz. Bunları yıkayıp ayıkladıktan sonra kilogramını 2 TL'den satışa sunuyoruz. Topladığımız otları 5 günde ancak satıp, geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

ÇOCUKLARINI BU OTLARLA OKUTUYOR

İşsiz olduğunu belirten ve geçici işlerde çalışarak geçim sağlayan Ali Çetin, "Üniversitede okuyan çocuklarımız var. Düzenli işimiz olmadığı için çok sıkıntı çekiyoruz. Bu sezon da otlar imdadımıza yetişiyoruz. Gulik, celezar olarak bilinen yabani ot, yemlik toplayıp satıyoruz. 15 güne kadar bu otlar biter. Bu kez kenger ve mantar toplayıp satıyoruz. Onlar bittikten sonra da Pertek yöresinde ve Munzur Dağları'nda ışkın çıkar, onu toplayıp satıyoruz. Yazın ise ara işler dediğimiz geçici işlerde
bulabilirsek çalışıyoruz" diye konuştu.