BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmirli gençler Ankara'ya örnek oldu

Büyük başarıya ulaşan “Abla-Ağabey-Kardeş” projesi, başkent Ankara’ya da örnek oldu.

Abone ol

Sosyal belediyecilik anlamında Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan ve büyük başarıya ulaşan “Abla-Ağabey-Kardeş” projesi, başkent Ankara’ya da örnek oldu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği öncülüğünde Ankara’da “Gönüllü Takımı” kuruldu. Aslen İzmirli olan ve Ankara’da ODTÜ İstatistik Bölümü’nde öğrenciyken İzmir’de projeyle tanışan Mehmet Kuzu’nun girişimleriyle başlatılan proje, kısa süre içinde büyük başarı elde etti.
Ankara’da Çankaya Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi ile ODTÜ Makine ve İnovasyon Topluluğu’nun destek verdiği proje ile ihtiyaç sahibi çocuklara dayanışma eli uzatılmaya başladı. ODTÜ öğrencileri ile mezunlarının bir arada yer aldığı grup, 100’den fazla gönüllü ile projelerini hayata geçiriyor.

Projenin sorumluluğunu üstlenen Mehmet Kuzu, “Bu projeye Aziz Başkanımız’ın ne kadar büyük bir önem verdiğini biliyorum. Ankara’ya ilk gittiğimde İzmirliler Derneği’nde çalışıyordum ve bir proje oluşturarak yazları Menderes’in Küner Köyü’nde çocuklarla çalışmaya başladık. Sonra Aziz Başkan Ankara’dayken İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği’nde bir sunum yaptım. Başkanımızın kendisi de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir proje geliştirdiklerini ve benim de aynı sosyal sorumluluk çerçevesinde düşünmemin kendisini mutlu ettiğini söyledi” diye konuştu. Mehmet Kuzu, yaz tatilinde İzmir Gönüllü Takımı ile “Abla-Ağabey-Kardeş” projesinde de yer alarak İzmir’in deneyimlerinden yararlandığını, Ankara Gönüllü Takımı’nı oluşturduktan sonra Ankara’da Başkan Kocaoğlu ile görüştüğünü ve kendisine çalışmalarını anlattıklarını ifade ederek, “İzmir’deki bu sosyal projeyi Ankara’da da hayata geçirmemizden dolayı çok mutluyuz” dedi.

SOSYAL ETKİNLİKLER

“Üniversite-Toplum” işbirliğini amaçlayan “Ankara Gönüllü Takımı”nın 2010 yılı Mart, Nisan ve Mayıs gerçekleştirdiği projelerde üniversite öğrencileri, tıpkı İzmir’de olduğu gibi Cumartesi günleri 12:00-14:00 saatleri arasında 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin evlerine konuk olarak birlikte ödev yaptılar, tiyatro-çevre-müzik gibi konularda sohbet ettiler; öğrencilerin okullarında ve ODTÜ’de “Çocuk Şenliği” düzenlediler.
Ankara Gönüllü Takımı, halen ODTÜ, Hacettepe ve Gazi Üniversiteleri’nden öğrencilerin de katılımıyla 109 gönüllü sayısına ulaşarak projelerini yürütüyor.

Çeşitli sosyal etkinliklerin gerçekleştirildiği proje kapsamında geçtiğimiz hafta İzmir’i ziyaret eden Ankaralı “Gönüllü Takımı”, Seferihisar Ürkmez’de eğitim kampı düzenledi. ODTÜ’de eğitim gören 30 gönüllü öğrenci, 25 ilköğretim 5. sınıf öğrencisi ve 7 velinin katıldığı kampta, çoğu denizi ilk kez gören çocuklar yüzme bile öğrendiler. İzmir ziyaretleri sırasında “Abla-Ağabey-Kardeş” proje ofisini ziyaret eden ODTÜ’lü gönüllüler ve Yenimahalle Belediyesi yetkilileri, İzmirli proje çalışanları ile bilgi alış-verişinde bulunarak deneyimlerini paylaştı.

İZMİR’DE 4 BİN GÖNÜLLÜ İLE 3 BİN ÇOCUĞA ULAŞILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “Abla - Ağabey - Kardeş Elele Projesi” kapsamında eğitimlerini tamamlayan üniversite öğrencisi gönüllüler “kardeşleriyle” buluşturuluyor.

Bu proje ile bir yandan üniversiteli gençlerin kentin sosyal alandaki ihtiyaçlarına yönelik duyarlılıklarının artırılması, bir yandan da dar gelirli semtlerde yaşayan ailelerin ilköğretim düzeyindeki çocuklarının, üniversiteli abla ve ağabeylerini örnek almaları, yaşamdan beklentilerini artırmaları hedefleniyor.

Gönüllü Merkezi'ne bağlı olarak çalışan abla ve ağabeyler, belirlenen eğitim programı dahilinde kardeşlerinin derslerine yardımcı oluyor; onlarla birlikte piknik, fidan dikimi, tiyatro gibi sosyal etkinliklere katılıyor.
2006 - 2007 öğretim döneminde Buca ve Bornova ilçelerinde başlatılan pilot uygulamanın başarıyla sonuçlanmasının ardından, proje 2008 - 2009 döneminde dokuz ilçeyi kapsayacak biçimde yaygınlaştırıldı. Projenin yaz dönemi uygulaması da köylerde yapıldı. Bu dönemde İzmir'in 50 km çevresinde yer alan 10ilçeye bağlı toplam 49 köye gidildi. Neşeli buluşmalarda kardeşler pek çok şey öğrenirken, gönüllü gençler de köy yaşamını tanıdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli sosyal projelerinden birisi olan Abla - Ağabey - Kardeş Projesi kapsamında bugüne kadar 4000 gönüllü ile 3000 kardeşe ulaşıldı.