BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.395,82
HABER /  GÜNCEL

İzmir bu alanda İstanbul’u solladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istihdam işsizlik verilerine göre, İzmir’in metropoller içinde yüzde 16’ya yaklaşan işsizlik oranıyla e...

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istihdam işsizlik verilerine göre, İzmir’in metropoller içinde yüzde 16’ya yaklaşan işsizlik oranıyla en ön sırada yer aldığı, İstanbul’da bu rakamın yüzde 11.2, Ankara’da da yüzde 10 olduğu belirtildi.
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bir zamanların sanayi, ihracat, liman ve turizm kenti İzmir’in işsizler ve yoksullar için umut kapısı kent olmaktan çıktığını belirterek "Bu tablo işsizliğin İzmir’de sosyal dokuyu ve toplumsal barışı tehdit edecek bir boyuta ulaştığını göstermektedir” dedi.

İŞSİZLİĞİN ÜÇ SEBEBİ VAR
İşsizliğin üç nedeni olduğunu, birincisinin İzmir’e ülkenin dört bir tarafından ve özellikle bölgeden gelen göçe karşılık yeni iş alanlarının oluşturulamaması, ikincisinin kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamaması olduğunu kaydeden Aslan, şöyle konuştu: “İzmir milli gelire yüzde 7, genel kamu bütçesine yüzde 10 katkı vermesine karşılık devlet harcamalarından aldığı pay yüzde 5’i bulmuyor. Üçüncü neden, sanayici, üretici ve yatırımcı açısından İzmir’i bir ’ilgi odağı’ haline getirecek politikaların ne merkezi hükümet ne de yerel yönetimler tarafından geliştirilememesidir. Tam tersine, İzmir’in sanayicileri, girişimcileri yüzünü finansın, sıcak paranın ve rantın merkezi İstanbul’a çevirmiştir. Aslında bu kara tablo İzmir’in kaderi olmamalıdır.”

İŞSİZLİK HER KÖTÜLÜĞÜN ANASIDIR
İşsizliğin, toplumun temeline yerleştirilmiş tahrip kalıbı olarak algılanması gerektiğine işaret eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşsizlik, psikolojik, toplumsal ve demokratik sonuçları itibariyle zaman ayarı bozulmuş bir saatli bomba işlevi görerek, aileyi, toplumu ve demokrasiyi tehdit etmektedir. Özellikle yüzde 20 düzeyinde olan diplomalı genç işsizler aileleri için de, yaşadıkları sosyal çevre için de her türlü olumsuzluğun, şiddetin ve çatışmanın “odağı” olma potansiyelini taşımaktadır. İşsizlik, toplumda her türlü kötülüklerin anasıdır. Bu nedenle ülkeyi yönetenler işsizlik problemini ötelemeden çözümü için üzerinde yoğunlaşmalıdırlar.“
(İHA)