BIST 10.209
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.394,25
HABER /  GÜNCEL

İzlanda: Bardarbunga yanardağında 5.7 büyüklüğünde deprem

İzlanda'nın Bardarbunga yanardağında 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Uzmanlar bunun son zamanlardaki en büyük sarsıntı olduğunu belirtiyor. Buna karşın yanardağın patlamasına dair herhangi bir belirti yok.

Abone ol

İzlanda'nın Bardarbunga yanardağında 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Uzmanlar bunun son zamanlardaki en büyük sarsıntı olduğunu belirtiyor.

Sarsıntının yerin oldukça altında olduğu yüzeye yakın hareketlenme görünmediği vurgulandı.

Meteoroloji Kurumu, son 48 saatte 5.0 büyüklüğünün üzerinde dört adet deprem meydana gelmesine karşın yanardağın patlamasına dair herhangi bir belirti olmadığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Meteoroloji Kurumu'nun yetkilisi Palni Erlendsson yanardağ faaliyetinin ne yönde seyredeceğini tahmin etmenin imkânsız olduğunu dile getirdi.

İzlanda, Bardarbunga yanardağını nedeniyle havacılık sektörü için alarm uyarısını kırmızıya çıkarmış daha sonra da ikinci seviyeye düşürmüştü.

İzlanda'da Eyjafjallajokull yanardağının 2010'da faaliyete geçmesi sonucu ortaya çıkan kül bulutları hava trafiğini olumsuz etkilemişti.

Bardarbunga, Eyjafjallajokull'a kıyasla daha küçük boyutta bir yanardağ olmasına karşın uzmanlar hava trafiğinin benzer bir karmaşaya sürüklenmesinden kaygı duyuyor.

Bardarbunga, İzlanda'nın iç kesimlerindeki Vatnajokul buzullarının 500 metre altında bulunan geniş bir yanardağ yapısının bir parçası.

Yetkililer, bir patlamanın yanardağın kuzeyinde sellere neden olabileceğine dikkat çekerek, yüzlerce kişiyi bölgeden tahliye etmişti.

Tahliye kararı, Salı gece yarısından cumartesi sabahına kadar bölgede 300'ün üzerinde depremin yaşanmasının ardından alındı.

Bölge, başkent Reykjavik'nin 300 km uzağında, geniş bir yerleşim nüfusu yok, ancak turistlerin yoğun ilgi gösterdiği yerlerden.