BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Itri konseriyle bir tabu daha yıkıldı

12 Mart döneminden kalma tabulardan biri dün akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonu'nda yıkıldı.

Abone ol

Türk Müziği eğitiminin yasak, devlete ait konser salonlarında bir Türk Müziği konserinin de verilmediği 12 Mart döneminden kalma tabulardan biri bu akşam Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonu'nda yıkıldı.

Ankara'daki CSO Salonu'nda divan edebiyatının en büyük isimlerinden olan Urfalı şair Nâbî hakkında bir anma toplantısı ve Buhurizâde Mustafa Itrî Efendi'nin eserlerinin icra edildiği bir konser düzenlendi. Tarihi geceye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşiyle birlikte katılırken, çok sayıda bakan da Itri dinlemek için salona geldi.

Gecenin açılışında Kültür Bakanı Ertuğrul Günay kısa bir konuşma yaptı. Günay, 1712'de vefat eden Nâbî ve Itrî'nin 300. ölüm yıldönümleri münasebetiyle UNESCO tarafından 2012'nin "Itrî" ve "Nâbî Yılı" ilân edildiğini söyledi. Günay, gelecek yıl da Piri Reis'in ünlü haritasının 500. yıldönümü münasebeti nedeniyle etkinlikler olacağını haber verdi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser de yaptığı kısa konuşmada Nabi ve Itri hakkında bilgi verdi ve bazı bestelerini okudu. Altunkeser, "41 senelik tehirle içinde bulunduğumuz salon Buhurizade Mustafa Efendi, yani Itri olacaktır" ifadelerini kullandı.

Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından eserlerin icare edildiği konserde Itri'nin; Neva Kar, İsfahan Murabbe Beste, Dügah Murabba Beste, Hisar Ağır Semai, Nühüvt Teşvih, Pençgah Murabba Beste, Rast Ağır Semai, Segah Tekbir ve Salat-ı Ümmiyye ve Segah Yörük Semai gibi eserleri icra edildi.

Konser sonunda ise Sanat Yönetmeni Murat Salim Tokaç, Itri'nin bestelerini icra etmenin zor olduğunu söyleyerek, iki yıldır bu konsere hazırlandıklarını belirtti. Tokaç, "Hatırlamak değil unutturmamak dileğiyle" ifadelerini kullandı.

Gecenin sonunda Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da sahneye çıkarak sanatçıları tek tek tokalaşarak tebrik etti. Erdoğan, Murat Salim Tokaç'a da bir plaket takdim etti.