BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İthal sığırlar domuza benziyor

Karabulut, Uruguay'dan ithal edilen kasaplık sığırların her yönüyle domuza benzediğini iddia etti.

Abone ol

Karabulut, et fiyatlarının yeni yılda daha da artacağını ileri sürdü.

Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde Türkiye Ziraatçiler Birliği Genel Başkanı İbrahim Yetkin'in de katıldığı basın toplantısında konuşan Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Karabulut, Uruguay'dan ithal edilen hayvanları bizzat gördüğünü ve incelediğini söyledi. Hayvanların Türkiye'ye gönderilmek üzere gemilere yüklendiği sırada kısırlaştırıldığını ileri süren Karabulut, "Yani bu hayvanlar öküz olmuş. Öküz eti insanlara yedirilmek isteniyor. Ben buradan iddia ediyorum, bu
hayvanlar kısırlaştırılmış. Kısırlaştırılmasının nedeni ise, Türkiye'de bu hayvanların çoğaltılmaması. İkinci, üçüncü kalite ülkemizde tüketiciye et yedirilmek isteniyor. Bunlardan bir an önce vazgeçilmesi lazım. Bu hayvanların ne olduğu belirsiz, her yönüyle domuza benziyor. Ben bu hayvanların ülkemize girişine çok üzüldüm" dedi.

Son üç ayda Konya'da 120 bin olan besilik hayvanlardan 30-40 bininin kesildiğini, bunların yerine üreticinin fiyatlar yüksek olduğu için yetiştirmek üzere hayvan alamadığını anlatan Karabulut, "2011 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarında bu sıkıntı daha da büyüyecek ve et fiyatları daha da yükselecek" diye konuştu.

Türkiye Ziraatçiler Birliği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise, üreticinin kilosu 14 liradan sattığı etin fiyatının satış reyonlarında bir anda yükselmesinin önüne geçebilmek için sıkı denetim yapılması gerektiğini belirtti. Yetkin, "Üreticinin elinden hayvan çıktıktan sonraki süreçte, satış merkezlerinin, alışveriş merkezlerinin, marketlerin denetlenmesi lazım. Fiyat düşürülmesi anlamında çaba sarfedilebilir. Üretici cephesinden bakarsak, en kısa vadede olması gereken Türkiye'de elinde hayvanı olmayan üreticilere bir an önce hayvan dağıtılmalıdır ve Et Balık Kurumu'nun denetiminde olmalıdır. Hayvan ithalatıyla et fiyatları düşürülemez. Bunlar geçici pansumandır. Düşse bile üreticinin elinden çıkan fiyat düşer, o da üreticinin yok olması demektir. 14 liranın altında oluşan piyasa fiyatı ahırların boşalması demektir" şeklinde konuştu.