BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,82
ALTIN 2.402,32
HABER /  GÜNCEL

İtalya’ya kaçak göçmen akını

Ortadoğu ve Afrika’dan kaçarak Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlerin ilk duraklarından biri olan İtalya’da cumartesi günü yaklaşık 3 bin 300 kaçak göçmen kurtarıldı. Avrupa'ya akın eden kaçak göçmen sayısının havaların ısınmasıyla artacağı belirtiliyor.

Abone ol

Ortadoğu ve Afrika’dan kaçarak Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlerin ilk duraklarından biri olan İtalya’da cumartesi günü yaklaşık 3 bin 300 kaçak göçmen kurtarıldı.

Çoğu Suriye, Mısır ve Libya’dan gelen göçmenler, Güney İtalya açıklarında İtalyan donanması tarafından kurtarılarak karaya çıkarıldı.

İtalyan hükümetinden geçen hafta yapılan açıklamada, bu yıl içinde 39 bin kaçak göçmenin İtalya’ya geldiği belirtilmişti.

Cumartesi günü kurtarılan 3 bin 300 göçmenle birlikte, bu yılın ilk 5 ayında İtalya’ya gelen kaçak göçmen sayısı, bir önceki yılın tamamında gelen göçmenlerin sayısına ulaştı.

Yetkililer, havaların ısınmasıyla göçmen akınının daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

“Arap Baharı” olarak adlandırılan olayların patlak verdiği 2011’de 63 bin kaçak göçmenin İtalya’ya geldiği hatırlatılarak, bu sene bu sayının daha da yüksek olabileceği belirtiliyor.

İtalya’nın güneyindeki Lampedusa adası açıklarında geçen ekim ayında 300’ün üzerinde göçmenin hayatını kaybetmesinin ardından, İtalya kaçak göçmenleri kurtarmak için “Mare Nostrum” isimli bir operasyon başlatmıştı.

Göç karşıtı partiler Mare Nostrum operasyonunun yasadışı göçü daha da artırdığını ve İtalya’ya büyük ekonomik yük getirdiğini savunarak durdurulmasını istiyor.

Başbakan Matteo Renzi ise operasyonun devam edeceğini ancak AB ve BM’den daha fazla yardım beklediklerini söylüyor.