BIST 9.975
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.435,69
HABER /  GÜNCEL

İtalya'nın Kahire konsolosluğuna kim saldırdı?

Mısır'ın başkenti Kahire'deki İtalyan konsolosluğuna düzenlenen saldırıyı İslam Devleti örgütü üstlense de, İtalyanlar Müslüman Kardeşler'in sorumlu olduğunu düşünüyor. İtalya başbakanı, Mısır lideri Sisi'ye güçlü destek ifade etti.

Abone ol

Mısır'ın başkenti Kahire'deki İtalyan konsolosluğuna dün düzenlenen bombalı saldırıyı İslam Devleti örgütü üstlense de İtalyanlar saldırıdan Müslüman Kardeşler'in sorumlu olduğunu düşünüyor.

Saldırının, Abdülfettah Sisi yönetimindeki Mısır ile İtalya'nın müttefik olması nedeniyle verilmiş bir "uyarı" olduğu belirtilirken, İtalya Başbakanı "Sisi ile dostluğumdan gurur duyuyorum. Mısır şu anda ancak Sisi'nin liderliğiyle kurtulabilir" dedi.

İtalyan Il Messaggero gazetesine bilgi veren bir İtalyan gizli servis yetkilisi, "İtalya'ya yönelik bu saldırının ardında Müslüman Kardeşler var, bundan eminiz" dedi.

İsmi açıklanmayan yetkili, "Bu, uyarı amacıyla düzenlenmiş bir saldırıydı. Konsolosluk gibi sembolik bir yer seçildi ama amaç personeli vurmak değildi" dedi.

Analistler de saldırının iş günü olmayan cumartesi günü sabah saatlerinde düzenlenmesine ve bu sayede daha fazla can kaybının meydana gelmediğine dikkat çekti.

Konsolosluk çalışanı olmayan bir kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı saldırı, IŞİD'e yakın bir Twitter hesabı tarafından üstlenilmişti.

Renzi: Sisi ile dostluğumdan gurur duyuyorum

Il Messaggero gazetesi de, İtalya'nın hem Irak ve Suriye'de cihadcılara karşı savaşa desteği hem de Sisi rejimiyle ittifakı nedeniyle hedef alındığını yazdı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise Sisi rejimine desteğini yineledi.

El Cezire'ye konuşan Renzi, "Mısır şu anda ancak Sisi'nin liderliğiyle kurtulabilir. Bu benim şahsi görüşüm ve onunla dostluğumdan gurur duyuyorum. Sisi'nin büyük bir lider olduğunu düşünüyorum. Mısır'ın, Akdeniz için kesinlikle kritik öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Birçok kriz ve gerginliğin ardından Mısır nihayet Sisi liderliğinde geleceğe yatırım yapıyor. Elbette bu uzun ve zor bir yol olacak, bu sürece destek vermek için çalışmalıyız" dedi.