BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İtalya’nın 100’lükler kasabası

Sicilya'nın küçük kasabası Belsito, 100 yaşını geçen 9 kişiye ev sahipliği yapıyor. Kasaba yetkililerinin kendileri için düzenlediği törene katılanlardan 100 yaşındaki Vincenzo Impillitteri, gençlere telefonu azaltıp aşka zaman ayırmalarını öneriyor.

Abone ol

Sicilyalı Agata Geraci "Kaç yaşındasınız?" sorusuna yaşını küçülterek cevap veriyor: "70’imi yeni doldurdum."

Fakat yaşını küçülten diğer insanlardan bir farkı var Geraci'nin. Aslında söylediğinden 30 yaş daha büyük!

100 yaşındaki Agata Geraci, Sicilya’nın Montemaggiore Belsito kasabasından.

Kasabada yaşıtlarının kalmamış olmasından yakınmıyor. Çünkü bu kasabada Geraci’nin yaşıtı sekiz kişi daha yaşıyor.

3 bin 500 nüfuslu Montemaggiore Belsito, 100 yaşını geçmiş dokuz kişiye ev sahipliği yapıyor.

100 mum üflediler

Önceki gün kasaba meydanında yapılan bir tören yapıldı ve kasabanın en yaşlı dokuz kişisi, üzerinde 100 mum bulunan bir pastayı keserek kutlama yaptı.

Yaşları 100 ile 102 arasında değişen Filippa Lentini, Rosario Gullo, Rosina Siragusa, Paolina Catalano, Agata Geraci, Vincenzo Impellitteri, Santa Rizzo, Giuseppe Militello ve Mercurio Fiorella, kasaba halkı, yerel yetkililer ve gazetecilerin de katıldığı kutlamada "nice yıllara" tebriklerini kabul etti.

Kutlamayı izleyen "LaSicilia.it" adlı internet sitesi, bu dokuz kişinin "uzun yaşam iksirinin", kasabanın temiz havası, taze sebzeleri, sağlıklı kaynak suyu ve basit yaşam şekli olduğunu yazdı.

Törene katılan Belediye Başkan Yardımcısı Mariangela Traina da kasabalarında 100 yaşın üzerinde bu kadar çok insan olmasından gurur duyduklarını söyledi ve "Onlar tecrübelerini ve bilgeliklerini çocuklarına, torunlarına ve tüm kasabaya aktarıyorlar" dedi.

Traina, uzun yaşamın gerçek sırrının "kendi tarihini ve kimliğini sevip korumak olduğunu" öne sürdü.

'Telefonu azaltın, aşka zaman ayırın'

100 yaşındaki Vincenzo Impillitteri ise gençlere, telefonlarıyla daha az zaman geçirmelerini ve aşka daha fazla zaman ayırmalarını tavsiye etti.

100’lük Sicilyalılar, kendilerinin görüp geçirdiği savaşlar ve felaketlerin yanında bugünün krizlerinin çok önemsiz kaldığını da söylüyor. Onlara göre yeni nesiller bugüne bakıp asla yılmamalılar.

İtalya, özellikle de Sardinya adası uzun ömür beklentisiyle tanınıyor. Avrupa’nın en yaşlı insanı olarak kayıtlara geçen Emma Morano da bir İtalyan.

Kasım’da 115. doğumgünün kutlamaya hazırlanan Emma Morano uzun ömrünün sırrının "iyi uyku" olduğunu söylüyor.