BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.324,99
HABER /  DÜNYA

İtalyan Obama pes etti

Mart ayında genel seçimlere gitmeyi planlayan İtalya'da merkez sol, liderini ve aynı zamanda başbakan adayını belirledi.

Abone ol

PD Genel Sekreteri Bersani yeniden seçilirken, 'İtalyan Obama' olarak anılan 37 yaşındaki rakibi Renzi'nin mağlubiyeti, 'İtalyanlar merkez solu, genç siyasetçilerin eline bırakmaya hazır değil' şeklinde yorumlandı.

Bir ay erkene çekilip, Mart ayında yapılması planlanan ve Temsilciler Meclisi'nin 630, Cumhuriyet Senatosu'nun ise 315 sandalyesinin belirleneceği genel seçimler, İtalya'daki siyasi gündemi iyice hareketlendirdi. 45 günlük bir seçim kampanyasının ardından, geçen hafta gerçekleştirilen ve 5 adayın yarıştığı ilk turda liderini belirleyemeyen Demokrat Parti (PD), dün (Pazar) 2 aday için balotaj seçimlerine gitti. Yaklaşık 2 milyon 300 bin merkez sol seçmeni, ön seçimlerde yüzde 50'lik salt çoğunluğu elde edemeyen partinin 2009 yılından beri liderliğini yapan 61 yaşındaki Pier Luigi Bersani ve 37 yaşındaki Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi için sandıklara gitti. 9 bini aşkın sandığın açılmasının ardından, yüzde 60'ın üzerindeki oyları alan Bersani, balotajda zafer elde eden isim oldu. Parti liderliğini sürdürecek olan Bersani, böylelikle başbakanlık için merkez sol adına yarışacak. Bersani tüm bölgelerde kazanırken, sadece Renzi'nin belediye başkanlığını yürüttüğü Floransa'yı da kapsayan Toskana'da kaybetti.

İTALYAN OBAMA

Henüz genç bir siyasetçi olmasına karşın, farklı ve yenilikçi söylemleriyle taraftar toplamayı bilmiş olan, 'Değişim hiç bu kadar yakın olmamıştı' sloganını benimseyen Matteo Renzi, sandıkların açılmasından kısa bir süre sonra, kesin sonuçlar elde edilmeden yenilgiyi kabul ederek Twitter hesabından, 'Bunu denemek en doğrusuydu. Herkese kalpten teşekkürler' diye mesaj yolladı. Daha sonra bir konuşma yapan Renzi, 'İyi bir mücadeleydi ama burada bitiyor. Şimdi her zamanki gibi partim PD'nin savaşçılığı ve belediye başkanlığı görevimi yapmaya geri dönüyorum' derken, ağlamamak için kendisini zor tuttuğunu da dile getirdi. Renzi, kaybetmesinden ötürü seçmenlerinden ve seçim ekibinden özür diledi.

MERKEZ SOL MU GELİYOR'

Öte yandan, zaferini kutlayan Pier Luigi Bersani yaptığı konuşmada, merkez sola yeni bir soluk getirmenin önemine değinirken, 'Masal anlatmadan seçimleri kazanmalıyız' dedi ve yeni jenerasyona söz hakkı vereceklerini belirtti. Bersani ayrıca, Renzi'nin gerçekten güçlü bir rakip olduğunu da ekledi. Bersani yeniden lider seçilse de, sık sık 'cılız' muhalefet yapmakla itham ediliyor. Ne var ki ülke kamuoyu, önümüzdeki seçimlerde merkez solun iktidara gelmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Yapılan son anketler yaklaşık yüzde 30'luk bir destekle PD'nin ilk sırada yer aldığını gösteriyor. İkinci sırada ise komedyen Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi bulunuyor.

Ülkede merkez sol son olarak, Romano Prodi liderliğinde 2006 yılında iktidara gelmişti. Yaklaşık bir buçuk yıllık bir yönetimin ardından Prodi hükümeti Parlamento'dan güvenoyu alamayınca 2008 yılında erken seçimlere gidilmiş, merkez sağın lideri Silvio Berlusconi başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Finansal krizin vurduğu ülkelerin başında gelen İtalya, mali reformları gerçekleştiremeyen Berlusconi'yle de daha fazla ileriye gidememişti. Berlusconi, 2011 yılında istifa etmek zorunda kalınca, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, erken seçimlere gidilmesi yerine, bir ekonomi profesörü olan Mario Monti'ye hükümeti kurma görevini vermişti.