BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.445,21
HABER /  EKONOMİ

Kasım ayı enflasyonu için ne dediler?

Kasım ayı enflasyon verileri açıklandı. Enflasyonun düşük çıkmasını ekonomistler değerlendirdi.

Abone ol

Garanti Yatırım Ekonomisti Altınsaç, son gelen enflasyon verileri dahilinde, tütüne de zam yapılmaması halinde, enflasyonun 2013'ün nisan-mayıs döneminde yüzde 5,5'lere kadar gerileyebileceğini ve bunun da düşük faiz ortamının kalıcılığını destekleyeceğini belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Altınsaç, beklentilerin oldukça altında gelen rakamın ardından yıl sonu beklentilerini yüzde 7,3'ten yüzde 6,3'e düşürdüklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Gıda fiyatlarındaki yüzde 0,1'lik düşüş, düşük gelen enflasyonda etkili oldu. Sağlık–ulaştırma–eğlence gibi kalemlerde de fiyat düşüşleri var aylık bazda. Bu da yine düşük enflasyona sebep oluyor. Ekonomideki yavaşlamanın hizmet enflasyonu kalemlerine direk yansıdığını görüyoruz. Çekirdek enflasyon da yıllık yüzde 5,7 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası'nın 18 Aralık'taki toplantısında hem politika faizini 25 baz puan (şuan yüzde 5,75) hem de koridorun alt bandını 25-50 baz puan (şu an yüzde 5 - daha yüksek de olabilir indirim) indirmesini bekliyoruz. Son gelen bu veri dahilinde, tütüne de zam yapılmazsa, enflasyon 2013'ün nisan-mayıs döneminde yüzde 5,5'lere kadar gerileyebilir. Bu da düşük faiz ortamının kalıcılığını destekler. 2013 sonu enflasyon beklentimiz yüzde 6.''