BIST 9.916
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

İtalyan büyükelçilere maaş indirimi

İtalya Dışişleri Bakanlığı, “kamuyounda yaygın olan hassasiyete” cevap vererek yurtdışında görev yapan büyükelçilik çalışanlarının maaşlarının düşürüleceğini açıkladı. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi.

Abone ol

İtalya Dışişleri Bakanlığı, “kamuyounda yaygın olan hassasiyete” cevap vererek yurtdışında görev yapan büyükelçilik çalışanlarının maaşlarının düşürüleceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Federica Mogherini tarafından açıklanan tasarruf önlemleri kapsamında 3 yıl içinde 108 milyon Euro kesintiye gidilmesi öngörülüyor. İtalya’nın yurtdışı temsilciliklerinin harcamalarında 2014 yılı içinde 16 milyon Euro kesinti yapılması, kesintilerin 2015 ve 2016’da da artarak devam etmesi planlanıyor.

Tasarruf önlemleri kapsamında büyükelçilik çalışanlarının maaşlarının düşürülmesi, temsilcilik masraflarının kısılması ve kullanılan binalarda “rasyonalleştirme” yapılması bekleniyor. Bazı temsilcilik ve kültür kurumlarının da tamamen kapatılabileceği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Mogherini konuyla ilgili açıklamasında, “Dış politika bir lüks değil, uluslararası istikrar ve ulusal çıkarlar için bir yatırımdır” derken, halk arasında yaygın olan hassasiyete de karşılık vermek amacıyla kesintilerin gerekli olduğunu söyledi.

Mogherini bu yeniden yapılandırmayı, diğer Batılı ülkelerin modellerini örnek alarak hazırladıklarını belirtti.

2008 krizinden sonra İtalya Dışişleri Bakanlığı bütçesinde yüzde 25 kesinti yapılmıştı.

İtalya’da geçen Şubat ayında işbaşına gelen Matteo Renzi hükümeti, ekonomik krizin halk üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla 10 milyar euro değerinde bir vergi kesintisi paketi hazırlamıştı.

Bu amaçla kamu şirketlerinde çalışan yöneticilerin maaşlarının da düşürüleceği açıklanmıştı.