BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İtalya'dan Charlie Hebdo düzenlemesi

Bakanlar kurulu, Paris'ta yaşanan saldırıların ardından, radikal gruplarla mücadeleye yönelik yeni bir önlem paketi kabul etti. Parlamentonun onayından da geçmesi gereken düzenlemede internet sitelerinin kara listeye alınması da var.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te yaklaşık bir ay önce düzenlenen saldırıların ardından güvenlik alarmının yükseltildiği İtalya'da bakanlar kurulu, daha sıkı tedbirlerin alınmasını öngören bir "terörle mücadele paketini" kabul etti.

Parlamentonun da onayından geçmesi gereken yeni tedbirler, radikal gruplarla ilişiği bulunanlara verilen cezaların artırılmasını öngörüyor. Bu gruplara katılanların ve destek verenlerin 3-6 yıl, özellikle internet üzerinden "kendi kendini eğiten yalnız kurtların" da 5-10 yıl arası hapisle cezalandırılması planlanıyor.

Yeni önlemlerle ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Angelino Alfano, "Eskiden sadece savaşçı toplamak suç sayılıyordu. Artık savaşmak için yurtdışına gitmek de suç sayılacak ve cezası çok yüksek olacak" dedi.

İnternet siteleri kara listede

Hapis cezalarının yanı sıra, radikal gruplarla bağlantılı internet sitelerinin "kara listeye" alınması ve engellenmesi, sokaklardaki asker sayısının artırılması, güvenlik güçleri içinde bu gruplarla ilgilenecek bir birim kurulması, şüphelilerin pasaportlarına el konulması gibi tedbirler de planlanıyor.

Bu kounda görevli istihbarat ajanlarının yetkilerinin artırılması ve daha etkin biçimde korunmaları da öngörülüyor. Ajanların hapishaneler gibi bu gruplara destekçi toplama mekanlarına "köstebek" olarak girip istihbarat toplamasının da önü açılıyor.

İçişleri Bakanı Alfano, "Güvenlik güçlerinin, terör eylemlerini ve kamu güvenliğine karşı suçları önleme amacıyla kişisel bilgi toplama, işleme ve analizleri sırasında desteklenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Paris'te geçen ay mizah dergisi Charlie Hebdo ile bir Yahudi marketinde 17 kişinin öldürüldüğü saldırılardan sonra İtalya'da da güvenlik önlemleri artırılmıştı. İtalyan yetkililer somut bir tehdit olmamasına rağmen tedbir amacıyla alarm seviyesinin yükseltildiğini söylüyor.