BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.395,40
HABER /  GÜNCEL

İtalya'dan Brezilya'ya solcu militan davası

Brezilya'nın, 40 yıl önce dört kişiyi öldürmekten hüküm giyen solcu İtalyan militanı iade etmeyi reddetmesi üzerine İtalyan makamları konuyu Lahey'deki uluslararası mahkemeye taşıma kararı aldı.

Abone ol

İtalya, Brezilya'nın solcu militan Cesare Battisti'yi kendilerine iade etmeme kararına karşı, Lahey'deki uluslararası mahkemeye başvuracağını açıkladı.

Brezilya'nın siyasi sığınma hakkı tanıdığı İtalyan vatandaşı Battisti, Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin İtalya'ya iadesini reddetmesinin ardından serbest bırakılmıştı.

İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi, Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin kararından "büyük üzüntü" duyduğunu söyledi.

İtalyan Dışişleri Bakanı Franco Frattini, karara karşı her tür adli mekanizmayı kullanacaklarını söylerken, İtalyan Gençlik Bakanı Giorgia Meloni de mahkemenin kararının "kurbanların aileleri için son derece aşağılayıcı" olduğunu vurguladı.

Dört yıldan bu yana Brezilya'da hapiste tutulan Battisti, dün kaldığı hapishaneden çıkarılmıştı.

Cesare Battisti, İtalya'da dört cinayetten ömür boyu hapse mahkum edilmiş, ancak 1981 yılında tutulduğu İtalyan cezaevinden kaçmayı başarmış ve Brezilya'ya gitmişti.

Battisti, 2007 yılından bu yana Brezilya'da cezaevindeydi.

Ancak eski Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Ignacio Lula da Silva görevini Dilma Rousseff'e devretmeden bir gün önce, 31 Aralık 2010'da Battisti'ye siyasi sığınma hakkı tanımıştı.

Bu olay İtalya ile arasında gerginliğe neden olmuş ve İtalya büyükelçisini geri çekmişti.

İtalya, Komünizm için Silahlı Proleterler PAC'ın eski üyesi olan Battisti'nin terörist olduğunu savunuyor.

Şimdi 56 yaşında olan Battisti ise hakkındaki suçlamaları başından beri reddediyor ve İtalyan siyasetinin kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Battisti, tek suçunun "devleti silah zoruyla yıkmaya çalışan bir örgüte karışmak ve silah taşımak olduğunda" ancak kimseyi öldürmediğinde ısrarlı.