BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İtalya'daki çıkmaz piyasaları vurdu

İtalya'da yapılan seçimlerden çıkan sonucun istikrar umutlarını azaltması nedeniyle, İtalyan, Alman, Fransız ve İngiliz borsalarında ani düşüşler görülüyor.

Abone ol

İtalya seçimlerinden kesin bir galibin çıkmaması Avrupa piyasalarını vurdu.

İtalyan borsasındaki değer kaybı dün % 4,7 olarak gerçekleşirken, Frankfurt ve Paris borsaları % 2, Londra borsası ise yüzde 1,5, gerilemişti.

İtalyan hazine tahvillerine piyasalarda ilginin azaldığına ilişkin işaretler de var.

Gözlemciler piyasalardaki kaygının euro politikaları ve kesintilere şüpheyle bakan partilerin kazançlı çıktıkları seçim sonuçlarının "reform sürecine" darbe vurmasından endişe edildiğini kaydediyor.

Piyasalardaki güvensizliğin İtalyan hükümetinin borçlanma maliyetini artırabileceğine dikkat çekiliyor.

Seçim sonuçları, merkez sol partinin kıl payı farkla parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elde ettiğini ancak Senato'da aynı başarıyı gösteremediğini ortaya koyuyor.

Siyasette bölünmüşlüğün ülke ekonomisini canlandırma planlarının yaşama geçirilmesinde sorun yaratabileceği de kaygılar arasında.

Leeds Üniversitesi'nden Giuseppe Fontana, İtalyan seçmenin piyasalara ve karar vericilere ''tüyler ürpertici bir mesaj'' gönderdiğini kaydederek, ''Euro ülkeleri yöneticilerinin 'Euro Bölgesi'nin geleceği ne olacak' sorusuyla güne başladıklarına şüphe yok'' dedi.

Fontana, İtalya'nın Euro Bölgesi'nin en büyük üçüncü ekonomisi olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: ''Bunun, piyasalar ve karar vericilere, demokratik bir yolla, kemer sıkma önlemleri konusunda uyguladığınız yöntemleri değiştirin ve ekonomiyi yeniden canlandırmaya başlayın mesajı olduğuna kuşku yok.''