BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da yeni hükümet arayışı

İtalya hükümetinin büyük ortağı Demokrat Parti'deki görüş ayrılığı nedeniyle Başbakan Enrico Letta'nın bugün istifasını sunmasının ardından, yeni hükümeti kurma çalışmasını partinin genç Genel Sekreteri Matteo Renzi'nin üstlenmesi bekleniyor.

Abone ol

Kendi partisinde destek kaybeden İtalya Başbakanı Enrico Letta, bugün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya istifasını sunarak görevden ayrıldı.

Letta'nın yerine, Demokrat Parti (PD) yönetiminde çoğunluk desteğini alan Genel Sekreteri Matteo Renzi'nin hükümet kurma çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Floransa'nın genç Belediye Başkanı Renzi parlamento üyesi değil.

İtalyan basınındaki yorumlarda, PD içindeki bölünmüşlük üzerinde duruluyor.

Resesyon durdurulamadı

İktidardaki koalisyonun büyük ortağı olan PD'de bir süredir devam eden fikir ayrılığı, parti yönetiminin Başbakan Letta’ya karşı Genel Sekreter Matteo Renzi’nin yanında yer almasıyla .

PD yönetiminin dün yaptığı oylamada Başbakan Letta’nın görevi bırakması ve mevcut parlamentoda yeni bir hükümet kurulması kararı aldı. Kendi partisinin desteğini kaybeden Başbakan Letta, istifa etmek durumunda kaldı.

10 aydır görevde olan Letta liderliğindeki geniş koalisyon hükümeti, ekonomik tedbirler kapsamında harcamaları kıssa da, resesyonu durduramadığı için eleştirilere hedef oluyordu.

Geçen aralık ayında PD’nin genel sekreterliğine, İtalyan siyasetinin en hırslı isimlerinden biri olarak görülen, Floransa’nın genç belediye başkanı Matteo Renzi seçilince partideki çatlak sesler daha da yükselmeye başladı.

Renzi’nin genel sekreterliğe seçilmesinin hemen ardından, ülkenin yeni başbakanı olmak için hükümeti devirmeyi istediği söylentileri ortaya çıktı ancak kendisi bu iddiayı yalanladı.

Ne var ki son günlerde Başbakan Letta’ya yönelik eleştirilerini artıran Renzi dün yapılan PD yönetim kurulu toplantısında, Başbakan’a bugüne kadar yaptıkları için teşekkür etti ancak “ülkeyi bataklıktan kurtarmak için görevi bırakması gerektiğini” söyledi.

Renzi, mevcut parlamentonun görev süresinin dolacağı 2018’e kadar çalışmak üzere yeni bir hükümet kurulmasını teklif etti. Renzi’nin bu teklifi, yapılan oylamada parti yönetimi tarafından kabul edildi.

Yeni Başbakan adayı Renzi

Başbakan Letta bugün istifasını Cumhurbaşkanı Napolitano’ya sundu.

Cumhurbaşkanı, krizin hızlı bir şekilde çözülmesi çağrısı yaptı. Hükümet kurma görüşmeleri bugünden itibaren başlıyor.

Enrico Letta’nın başbakanlıktan ayrılmasıyla yerine Matteo Renzi’nin gelmesi bekleniyor. 39 yaşındaki Renzi, başbakanlık koltuğuna oturursa bu göreve gelmiş en genç İtalyan siyasetçi olacak.

Ancak Renzi’nin parlamentoya seçilmemiş olması, “halk tarafından seçilmemiş bir kişinin başbakan olması demokratik mi?” tartışmasına da neden oluyor.

İtalyan basınının manşetlerini hükümet krizi kapladı. Il Fatto Quotidiano gazetesi, Demokratik Parti’nin adını “Dağılmış Parti” olarak değiştirdi ve “PD’deki hesaplaşma partiyi çatırdatıyor” diye yazdı.

Il Mattino, “Yeni solun hırsla imtihanı” başlığını attı.

La Repubblica da “Akrobatın kumarı” başlıklı bir başyazı yayınladı.

La Stampa ise hükümet krizini “Sevgililer Günü katliamı” diye yorumladı.