BIST 9.968
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.425,38
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da 'Martin Luther Meydanı' tartışması

Katoliklerin çoğunlukta olduğu İtalya'nın, başkenti Roma'daki bir meydana Protestanlığın kurucusu sayılan Martin Luther'in adının verilmesi tartışma yarattı.

Abone ol

Nüfusunun büyük çoğunluğu Katoliklerden oluşan İtalya'da, başkent Roma'daki bir meydana Protestanlığın kurucusu sayılan Martin Luther'in adının verilmesi tartışma yarattı.

Katolik Kilisesi'nin yozlaşmış uygulamalarına karşı Protestan Reformu'nu başlatan Martin Luther'in adı, Roma'nın merkezinde, Kolezyum yakınlarındaki bir meydana verildi.

Çarşamba günü, Belediye Başkanı Ignazio Marino'nun ve Alman temsilcilerin de katıldığı bir törenle meydana, üzerinde "Martin Luther Meydanı" yazılı tabela asıldı.

Böylece, Martin Luther'in Roma'ya gelişinin (1510-1511) 500. yılı nedeniyle kentteki bir Lutheryen kilisenin talebi, birkaç yıl gecikmeyle de olsa gerçekleşmiş oldu.

Ancak Katolik Kilisesi'nin merkezi Vatikan'a da ev sahipliği yapan ve Avrupa'daki en kalabalık Katolik nüfusa sahip olan İtalya'nın başkentinde bir meydana bu ismin verilmesi muhafazakar çevrelerin tepkisini çekti.

'Katoliklere hakaret'

Sağ kanattaki İtalya'nın Kardeşleri partisi, bu kararı "Katoliklere hakaret" olarak yorumladı.

İtalya'nın Kardeşleri partisinden Roma Belediye Meclisi üyesi Lavinia Mennuni, Katolik Kilisesi'nin gelecek Aralık ayından itibaren "Kutsal Yıl" (jübile) kutlamalarına başlayacağını hatırlatarak, "Bu girişim açıkçası Katolikliğe bir hakaret gibi görünüyor. Jübilenin başlamasına 3 aydan az bir süre kala böyle bir adım atılması yersiz ve talihsizdir" dedi.

Öte yandan Sol, Ekoloji ve Özgürlük partisi Belediye Meclisi Grup Başkanı Mauro Cioffari ise meydana Martin Luther adı verilmesini destekleyerek bunun inançlar arasında diyalog kurulmasına katkıda bulunabileceğini söyledi.

Demokratik Parti'li Belediye Başkanı Ignazio Marino da, kent merkezindeki meydana Martin Luther'in adını vererek "Roma'nın her din ve inanca saygılı olduğunu gösterdiklerini" söyledi.

Belediye Başkanı eleştirilere, yine bir Alman'ın, Albert Einstein'ın bir sözüyle yanıt verdi: "Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur."