BIST 10.251
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.406,30
HABER /  DÜNYA

İtalya sandık başında

İtalyanlar bugün sandık başına gidiyor. Berlusconi için seçimler bir hayli zorlu geçecek.

Abone ol

İtalyanlar, iki gün sürecek seçimde merkez sağın adayı İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile merkez solun adayı Romano Prodi arasında tercih yapacak. Seçimde, 630 sandalyeli parlamento ve 315 sandalyeli Senato'nun yeni üyeleri belirlenecek.

Berlusconi ve Prodi yarışıyor
Seçime onlarca parti katılmasına rağmen iktidar için yarışanlar, liderliğini Silvio Berlusconi'nin yaptığı ve parlamentoda 340 milletvekili ile temsil edilen beş büyük partiden oluşan merkez sağ koalisyon ile, başına Romano Prodi'nin getirildiği dokuz partili merkez sol koalisyon.

Milan Kulubü'nün sahibi ve medya devi Silvio Berlusconi, 12 milyar dolarlık servetiyle İtalya'nın en zengin, bir o kadar da en tartışmalı adamı. Irak savaşı, yolsuzluk iddiaları ve gaflar ise Berlusconi'ye son beş yıllık iktidarında puan kaybettirdi. Kampanyanın son gününde söylemini sertleştiren Berlusconi, medyayı 'Prodi yandaşı' olmakla suçladı.

Avrupa Parlamentosu'nun sol partiler grup başkanını Nazi gardiyanına benzeten Belusconi, Çinliler için 'bebek kaynatıp gübre yapıyorlar' dedi. 'İsa gibiyim' diye konuşan Berlusconi, 'ben dünyanın en başarılı siyasetçisi ve işadamayım' tanımlaması da yaptı. Berlusconi'nin daha genç göstermek için yüzünü gerdirmesi, solaryuma gitmesi ve İngiltere Başbakanı Blair ile birlikte gençlik pozlarını vermesi de seçmeni fazla etkilemedi.

Berlusconi seçim öncesinde gergin
Silvio Berlusconi'nin gerginliği, seçim kampanyasına da yansıdı. Prodi ile yaptığı iki televizyon tartışmasında hakaretler havalarda uçuştu. Kendi için 'sessiz İtalyan' tanımlaması yapılan Romano Prodi ise Berlusconi'ye kıyasla, sansasyondan uzak durmayı tercih eden bir isim. Berlusconi, Irak'tan asker çekeceğini ifade ediyor ve güçlü bir ekonomik program vaadediyor.

Seçmenin ana kaygısı ekonomi ve iş güvenliği
2005'te ekonomik büyüme görülmeyen İtalya'da, son beş yıllık ortalama büyüme oranı sadece 0.8. İş güvenliği konusu ise özellikle gençleri ilgilendiriyor. Seçimin en önemli özelliği ilk kez 4 milyon gencin sandık başına gidecek olması.

CNNTURK