BIST 10.056
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.419,34
HABER /  GÜNCEL

İsyancılar Kaddafi'nin karargâhına girdiler

Libya'da muhalifler, Albay Kaddafi'nin başkent Trablus'taki karargâhına girdiler. Kaddafi ve ailesinin nerede oldukları ise bilinmiyor.

Abone ol

Kaddafi karşıtlarının Libya liderinin başkent Trablus'taki karargâhı Bab el Aziziye'yi girdikleri bildirildi.

Yüzlerce isyancı karargâha girerken karargâhın bahçesinde kutlamalar yapılmakta.

Muammer Kaddafi ve ailesinin karargâhta olup olmadığı ise bilinmiyor.

Bab el Aziziye isimli karargâh, Kaddafi rejiminin en önemli sembollerinden biri olarak biliniyor.

'NATO bombardımanı yapılmadı'

Karargâhtan yükselen dumanlar üzerine NATO birliklerinden yapılan açıklamada NATO uçaklarının başkentin üzerinde uçuşlar yaptıkları ancak karargâha herhangi bir hava saldırısında bulunulmadığı belirtildi.

Bu arada Trablus'un çoğunluğunun Kaddafi muhaliflerince ele geçirilmiş olduğu ancak iki taraf arasındaki silahlı mücadelenin bazı mahallede sürdüğü bildiriliyor.

Başkentte uluslararası basın mensuplarının kaldığı Rixon otelinden yaşanan çatışmalarının seslerinin duyulabildiği belirtildi.

Libya'daki NATO birliklerinden yapılan açıklamada ise, Kaddafi güçlerinin Misatra şehrine bir uzun menzilli SCUD füzesi attıkları iddia edildi.

Kaddafi'nin oğlundan açıklama

Öte yandan sabah saatlerinde, dün yakalandığı iddia edilen Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi başkentte ortaya çıktı ve isyancıların "belkemiğini kırdıklarını" söyledi.

İsyancıların kurduğu Geçici Ulusal Konsey Pazar günü Seyfülislam Kaddafi'nin ellerinde olduğunu ve mahkemeye teslim edilmek üzere güvenli bir yerde tutulduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı da, savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında iddianame hazırlanan Seyfülislam Kaddafi'nin yakalandığı konusunda kendilerine bilgi verildiğini söylemişti.

Fakat dün gece Seyfülislam Kaddafi, bir askeri araçla hala Kaddafi birliklerinin denetiminde bulunan, yabancı gazetecilerin kaldığı otele geldi.

Seyfülislam Kaddafi, "Babanız iyi mi, burada mı?" sorusuna "Tabii ki" diye yanıt verdi. Seyfülislam Kaddafi, BBC muhabiri Mathew Price'a başkentin hala kendi kontrollerinde olduğunu savundu, "İsyancıların belkemiğini kırdık. Trablus'a girerek tuzağa düştüler. Biz kazanıyoruz" dedi.

Bugün NATO birliklerinden yapılan açıklamada ise Seyfülislam Kaddafi'nin meydan okumasının bir anlamı olmadığı ve Kaddafi'nin ülkenin yönetimini elinde tuttuğunu söylemenin mümkün olmadığı belirttiler.