BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.307,30
HABER /  GÜNCEL

İsveç: İran uçağı yolcuları sınır dışı etmeyi eylemle önledi

İran'da idam edilme ihtimali bulunan İran vatandaşı bir Kürt, göçmen olarak bulunduğu İsveç'ten sınır dışı edilmek istendi. Kişinin bindirildiği uçakta yolcuların uçağın kalkmasını engellemesi sınır dışı etme planını bozdu.

Abone ol

İran'da idam edilme ihtimali bulunduğu iddia edilen İranlı bir Kürt, göçmen olarak bulunduğu İsveç'ten sınır dışı edilmek istendi.

Kişinin bindirildiği uçakta yolcuların uçağın kalkmasını engellemesi sınır dışı etme planının önüne geçti.

Independent'ın haberine göre İranlı Ghader Ghalamare, ülkesinde idam edilme ihtimali endişesiyşe ülkesini terketti ve geçtiğimiz yıllarda İsveç vatandaşı eşi ile iki oğluyla birlikte İsveç'te yaşamaya başladı.

Ghalamare İsveç'te oturum izni almış olsa da karşılaştığı hukuki karmaşa nedeniyle Perşembe günü sınır dışı edilmek istendi.

Ghalamare yetkililer tarafından İran'a gönderilmek üzere Stockholm'deki Östersund havaalanından kalkan bir uçağa bindirildi.

Durumu protesto etmek için ailesi ve arkadaşları da havaalanına geldi.

Kemerlerini bağlamayarak havalanmayı geciktirdiler

Aile üyeleri ve arkadaşları bekleme salonunda uçağın diğer yolcularına durumu anlattılar.

Bunun üzerine uçağa binen yolcular uçağın hareket etmesini engellemek amacıyla kemerlerini bağlamayarak bir protesto gerçekleştirdi.

Uçağın planlanan saatte havalanamaması nedeniyle Ghalamare uçaktan alınarak Gavle kentindeki bir göçmen ıslahevine götürüldü.

Bununla birlikte yetkililer Ghalamare'nin sınır dışı edilme kararıyla ilgili hiçbir şeyin değişmediğini söyledi.

İsveç Göçmenlere Destek Grupları Ağı'ndan (FARR) Sanna Vestin sınır dışı kararına sert tepki gösterdi.

Vestin, polisin Ghalamare'den İsveç pasaportu almak için Norveç'e gidip orana başvuru yapmasını istediğini, Ghalamare'nin Norveç'e gittiğini ancak kendisine pasaport verilmediğini söyledi.

Ghalamare İran'dan sonra geldiği Türkiye'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mülteci statüsü elde etmiş ve beş yıl boyunca Türkiye'den ayrılarak yaşayabileceği bir ülke aramıştı.

Ghalamare gönderildiği ıslahevinde açlık grevine başladı.