BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.387,07
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye'nin cezaevi tablosu

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayılarını açıkladı. Çocuklarla ilgili tablo ise hiç iç açıcı değil.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Tüm ceza infaz kurumlarında 520 ağır hasta hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, bu kişilerin her türlü muayene ve tedavilerinin tıbbi gereklilik ve mevzuata uygun olarak titizlikle yaptırıldığını bildirdi.

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in yazılı soru önergesini yanıtlayan Ergin, Türkiye'de 373 ceza infaz kurumu bulunduğunu anımsattı.

Kurumlarda 31 Ocak itibariyle itibarıyla 36 bin 868 tutuklu, 94 bin 449 hükümlü bulunduğunu ifade eden Ergin, bunların 124 bin 229'unun erkek, 4 bin 728'i kadın, 2 bin 360 ise çocuk hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirtti.

SAĞLIK PERSONELİ SAYISI

Bakanlığın Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatında görev yapan tabip ve diş tabiplerinin kadrolarının kendi talepleri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini, Sağlık Bakanlığı'na geçme talebinde bulunmayan 15 tabip, 4 diş tabibi ve Protokol kapsamında olmayan 139 sağlık memuru bulunduğunu ifade eden Ergin, ayrıca, 500 sağlık memuru kadrosuna sözleşmeli personel alımı için ilan verildiğini bildirdi.

SÜREKLİ HASTALIK SAHİBİ HÜKÜMLÜLER

Ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezası affedilebilecek derecede sürekli hastalık, sakatlık ve kocama halinde bulunanlar veya hastalığa maruz kalanlar ya da sürekli bir kişinin bakımı ile yaşantısını sürdürebilenlerin tespit edilerek sağlık kurulu raporu aldırıldığını aktaran Ergin, şunları kaydetti:

''Rapor doğrultusunda gerekli görülenler, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor aldırılarak bu hükümlüler hakkında ceza tehirine veya affına yönelik işlemler titizlikle yerine getirilmektedir. Ayrıca, sürekli hastalık, sakatlık veya kocama hali nedeniyle bir başkasının bakımına muhtaç olan hükümlü ve tutukluların ayrı bir bölümde yakınlarının refakatinde bakımlarının yapılmasına imkan verilmektedir. Yakını bulunmayan hükümlü ve tutukluların bakımlarının sağlanması için, gerekli olması halinde, hizmet satın alınmasına yönelik olarak Cumhuriyet başsavcılıklarına gerekli talimatlar verilmiştir.

520 AĞIR HASTA VAR

Ceza infaz kurumlarında, hükümlü ve tutukluların tahliye olması ve yeni hükümlü ve tutukluların gelmesi nedeniyle meydana gelen sürekli değişkenlik sebebiyle, sağlık sorunu yaşayan mahkumların mevcudu ve bunların hangi hastalıklara yakalandığına ilişkin olarak anlık kesin bilgiler mevcut değildir. Bununla birlikte, Bakanlığımıza yapılan bildirimlere göre, tüm ceza infaz kurumlarında 23 Ocak itibarıyla toplam 520 ağır hasta hükümlü ve tutuklu bulunmakta olup, bu kişilerin her türlü muayene ve tedavileri tıbbi gereklilik ve mevzuata uygun olarak titizlikle yaptırılmaktadır.

3 AYDA BİR BİLDİRİLİYOR

Ayrıca, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından cezaevlerinde bulunan ağır hasta hükümlülerle ilgili yürütülen çalışmaya katkı sağlamak amacıyla, söz konusu hükümlülerden cezasının hafifletilmesini veya kaldırılmasını gerektirecek derecede sürekli hastalık, sakatlık ve kocama halinde bulunanlar veya hastalığa maruz kalanlar ya da sürekli bir kişinin bakımıyla yaşantısını sürdürebileceklere ilişkin veriler Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına üç ayda bir bildirilmektedir.''