BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.433,14
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye ile ABD farkı

Afganistan'ı ziyaret eden Cheney sığınaktan çıkamazken, Abdullah Gül Türk bayraklı aracı ile sokakları turladı...

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Amerikan üssüne düzenlenen saldırı nedeniyle sığınağa girmek zorunda kaldığı Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığındaki Türk konvoyu Türk bayrakları takılı araçlarıyla sokak sokak gezdi.

Aynı gün Afganistan'a ziyarette bulunan Cheney ile Gül'ün Kabil'deki programlarının farklılığı dikkat çekti. Önceki sabah Pakistan'dan Afganistan'a giden Gül, Taliban'ın Amerikan üssünü hedef alan füzelerinin üzerinden geçtiği Kabil'in 50 km kuzeyindeki Vardak şehrindeki Türk Bölgesel İmar Ekibi'ni (PRT) ziyaret edip yeniden başkente döndü.

Önceki akşam Kabil'e 10 km mesafedeki Bagram Hava Üssü'ne inen Cheney de, terör tehdidi nedeniyle üsten çıkamayarak Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ile akşam yemeğini ertelemek zorunda kaldı. Dün sabah Cheney'in üste olduğu saatlerde düzenlenen intihar saldırısında 20'ye yakın asker öldü. Üste verilen alarm sırasında Cheney'in kısa süreliğine sığınağa indiği öğrenildi.

Bayrak takamadı
Kabil'e helikopterle gelen Cheney, Karzai ile ertelenen görüşmesini gerçekleştirdikten hemen sonra apar topar Afganistan'dan ayrıldı. Cheney'in konvoyu Kabil'de plakasız ve ABD bayrağı takmadan hareket etmek zorunda kaldı.

Türkiye farkı
Cheney'in sıkıntılı anlar yaşadığı Kabil'de, Gül ise planlanan temaslarını Türk bayrağı takılı makam aracıyla gerçekleştirdi. Kabil sokaklarında yaklaşık 4 saat dolaşan Gül başkanlığındaki Türk heyeti, sırasıyla Türkiye'nin Afganistan'a yönelik sosyal projelerinin yürütüldüğü TİKA Temsilciliği'ni, Türkiye tarafından işletilen Atatürk Çocuk Hastanesi'ni ve Afgan-Türk Kız Okulu inşaatını gezerek bilgi aldı.

Ay yıldız işliyorlar
Uçakta gazetecilere Cheney'in Bagram Üssü'nün dışına çıkmakta güçlük çektiğini belirten Gül, "Gelen hiçbir bakanın benim kadar Kabil'i dolaştığını sanmam. Gelip korunaklı hükümet binalarında temaslarını yapıp gidiyorlar. Hatta birçok yabancı asker hedef olmamak için üniformalarına bizim askerlerin ay yıldızını işliyormuş" dedi.

Yelek takmadı
Ziyaretinden bir gece önce Vardak yakınlarındaki füze saldırısından haberinin olduğunu ancak programını değiştirmediğini belirten Gül, "Madem ki orada yüz Türk görev yapıyor. Ben de oraya tereddütsüz giderim" dedi. Koruma amiri Osman Çanga'nın kendisine giymesi için çelik yelek verdiğini belirten Gül, "Osman'a güvenirim, her dediğini yaparım. 'Yürü' dese yürürüm. Ama çelik yeleği giymedim. Arabada üstüne oturdum" diye konuştu.


(Haber: Utku Çakırözer/Milliyet)