BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  SAĞLIK

İşte size Ramazan Bayramı mönüsü

Oruçtan çıkan mide zayıf oluyor. Bu durumda beslenmeye çok dikkat etmek gerek. İşte öneri;

Abone ol
Ramazan ve sonrasında kutlanan bayram günlerinde sağlık sorunları ile keyfini kaçırmak istemeyenlerin bazı kurallara uyması şart. Özellikle şeker, kalp, hipertansiyon, mide ve bağırsak sistemi rahatsızlığı çeken kişilerin herkesten fazla dikkatli olması gerekiyor.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, siz okurlarımız için bayram mönüsü hazırladı.

Bayram Mönüsü
Sabah:Peynir, zeytin, 1 tatlı kaşığı reçel, bal ya da pekmez
Yumurta (Engel olabilecek herhangi bir hastalık yoksa haftada en az 3 kez) Domates-salatalık-biber

Ara Meyve
Öğle 1 kase çorba, Etli sebze yemeği, 1 kase yoğurt/ayran
Salata, kepek ekmek

Ara Simit+ayran veya kepekli tost
Meyve veya sütlü tatlı, Bitki çayı

Akşam Izgara/fırında ya da haşlama et/tavuk/balık
Salata, 1 kase yoğurt, Kepek ekmek, kepekli makarna veya bulgur pilavı

PSİKOLOJİK AÇLIĞA DİKKAT!


Ramazan ayı boyunca yapılan hatalı ve dengesiz beslenme metabolizmanın hızını yavaşlatıyor. İki öğün tüketimi sonucunda mide ve bağırsak sistemi de bu düzene ayak uydurmaya başlıyor. Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimi gözleniyor. Sağlık sorunu yaşamamak için eski beslenme alışkanlığan yavaş dönülmesi gerekiyor.

Güne başlarken hafif bir kahvaltı

Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı yapılarak başlanmalı.
Kahvaltıda; peynir, zeytin, domates, salatalık, reçel, kepek ekmek, buğday gevreği, süt, meyve gibi hafif besinler yenmelidir.

Yemekler birden ve çok fazla miktarda değil, gün içerisinde az miktarlarda öğünlere dağıtılarak tüketilmelidir. Öğün düzeni 3 ana öğün, 3 ara öğün olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşer. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında ayran, komposto gibi sıvı içeriği yüksek gıdalar ile su içilerek günlük sıvı ihtiyacımız olan 2-2.5 litreye ulaşmak gerekir.

Kilo artışına dikkat

Ramazan Bayramı boyunca şerbetli tatlılar ve çikolata tüketimi artar. Bu tür besinler şeker, yağ, un miktarları fazla ve glisemik indeksleri de yüksek olduğundan kan şekerlerini hızla artırır; kalorileri de çok yüksektir. Ayrıca fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması, bağırsak sistem bozukluklarına sebep olarak birçok sağlık problemine yol açar. Bu nedenle, tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar sakınmak gerekir. Eğer tatlı tüketilmek isteniyorsa yine miktarlarına dikkat edilerek sütlü tatlılar ara öğün olarak tercih edilebilir.

Dikkat edilmesi gerekenler
• Yemekler 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere az az ama sık sık yenmeli. Ara öğün alternatifleri meyve, kepekli tost, kepekli bisküvi, peynir, meyveli yoğurt, normal yoğurt ya da ayran olabilir.
• Kızartma ve kalorisi yüksek ağır yemekler yerine hafif ızgara, buğulama, haşlama tarzı yemekler seçilmeli.
• Tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Tatlı tüketilmek isteniyorsa sütlü tatlılar, günlük tüketilen miktarlarına dikkat edilerek, ara öğün seçeneği olarak yenmelidir.
• Fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması, barsak bozukluklarına yol açabileceği için miktarlarına dikkat edilmelidir.
• Ramazan boyunca hareketin azalması, açlık ve yeterli sıvı tüketememek sonucunda kabızlık görülür. Kabızlığın azaltılması ve C vitamini gibi vitamin ihtiyaçlarının karşılanması açısından meyve ve sebze tüketimi artırılmalı. Meyve ve sebze günde 6-7 porsiyon tüketilmeli, her öğünde salata yemeye özen gösterilmelidir.
• Günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarlarına dikkat edilmeli. Günde 2-2.5 litre sıvı alınmalı.
• Düzenli egzersiz yapılmalı.
• Şeker, kalp, hipertansiyon, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları olan kişiler sağlıklı beslenme ilkelerine herkesten fazla dikkat etmeli.