BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.494,98
HABER /  GÜNCEL

İşte Said Nursi'nin mezarı

Said Nursi'nin mezarının bulunduğu haberi gündeme oturdu. Gazetelerde konuyla ilgili çarpıcı ayrıntılar vardı.

Abone ol

Said Nursî’yi Isparta Şehir Mezarlığı’na defneden dört polisten biri olan İdris Kahveci, cenazeyi nasıl defnettiklerini Taraf ’a anlattı.

Öte yandan Sabah gazetesi de Said Nursi'ye ait olduğu iddia edilen mezarın fotoğrafını yayınladı.

Taraf gazetesinin Said Nursi haberi yankı uyandırdı. Gazete bugün de defin işlemine katılan polisi konuşturdu. Arzu Yıldız imzalı Kahveci'nin ifadelerine yer veriliyor.

DEVLETTEN OLUMLU YANIT GELİRSE YERİNİ GÖSTERECEK

78 yaşındaki Kahveci, o zaman 25 yaşında bir polis memuruydu. Mezarın başka bir yere nakledilmediğini belirten Kahveci, “Ben yerini açıklayamam. Çünkü bildiğim kadarıyla 50 yıllık devlet sırrı süresi var. Açıklamak için devlet makamlarına yazı gönderdim. Onlardan olumlu bir yanıt gelirse mezarın yerini gösterebilirim” dedi. Kahveci, cenazenin defnedildiği günü şöyle anlattı:

mezar.jpg

Sabah gazetesi mezarın fotoğrafını 1. sayfadan verdi. "İşte Said Nursi'nin isimsiz mezarı" başlığıyla verilen haberde "Isparta Şehir Mezarlığı girişinde üzerinde Arapça 'Hüvel Baki' yazan mezarın Said Nursi'ye ait olduğu iddia edldi. Mezar taşında isim ve tarihi gibi bilgiler bulunmuyor." denildi.

KARDEŞİNİN GÖZLERİ KAPATILDI

“Bakırdan lehimli bir tabut getirdiler. Önceden hazırlanmış, başka bir isim adına kazılmış mezara dört polis birlikte defnettik. Gece 2.5 - 3 arasıydı. Teneke bir tabut ve ağzı lehimliydi. Orta seviyede mezarlıktaki çeşmeye yakın bir yere defnettik. Definden sonra 2- 3 yıl bu mezarı gözetledik. Cenazeyi Afyon’a getirmişlerdi. Kardeşi gözleri kapalı bir şekilde, Afyon’da cenazeyi karşıladı. Onsan sonra askerî bir pikaba kondu. Daha sonra şehre yaklaşınca pikap şoföründen aracı biz aldık. Daha önce başka biri adına hazırlanan mezara defnettik. O gece hava yumuşaktı, toprak da kuruydu bu yüzden işimiz; defin, cenazeyi getirme ve geri dönme dahil bir saat sürdü.”

UZUN SÜRE NÖBET TUTTUK

Mezarın bulunup başka bir yere defnedilmesi iddialarıyla ilgili de Kahveci, şunları söyledi: 

GÖMDÜĞÜMÜZ YERDE DURUYOR

“Kimsenin bulmasına imkân yok. Biz mezarı uzun süre takip ettik. Çeşmeye yakın bir yere gömdük. Gelenlerin dikkatini çekmeyecek şekilde gömüldü. Mezarın yerini söylemem için beni birçok kişi aradı. Bunlardan bunaldığım için Kahveci soyadını değiştirdim. Evimi taşıdım. Ancak ne yapsam da bana ulaşmayı başardılar. Biz cenazeyi defnederken, yalnızdık. O dönem bu mezarın çok gizli kalması konusunda bilgi sahibiydik. Biz bu sırra bağlı kaldık. Ben iki senede bir giderim, orada mezarı da ziyaret ederim. Hiçbir değişiklik olmadı. Gömdüğümüz yerde duruyor. O dönemde biz mezarın etrafına otlar ekmiştik.”

TUTANAĞI OKUMAK İÇİN RESMİ TIKLAYIN

mzarlik.jpg