BIST 10.277
DOLAR 32,19
EURO 34,76
ALTIN 2.388,57
HABER /  GÜNCEL

İşte Rumların Maraş planı

Rumlar 'kapalı Maraş'ın kendilerine iade edileceği farzıyla bir 'Acil Faaliyet Planı' hazırladılar. Bu plana göre kente iadeden 3 ay sonra girecekler.

Abone ol

Rumlar Kapalı Maraş’a dönmek için ’yapılması gerekenleri’, ’Acil Faaliyet Planı’ diye nitelendirdikleri bir raporla belirledi. Rum gazetelerinden Fileleftheros, Maraş’ın Rumlara iade edilmesi durumunda, iade kararının ilan edildiği günden, Rumların geri dönüş anına kadarki dönemde yapılması gereken çalışmalarla ilgili hazırlanan ve Aralık 2005’te tamamlanan ’Acil Faaliyet Planı’na yer verdi.

Rumlar, Maraş’la ilgili plan tatbikatında, kentin Rumlara iadesi durumda geri dönüş yolunun uzun olduğunu belirtiyor. Raporda önce mayınların kaldırılacağını, yolların açılacağını, su ve elektrik bağlanması gerektiğini vurguladı. Plandaki iddiaya göre Türkiye’nin Maraş’ın iadesine karar vermesi durumunda Maraş kökenli Rumların evlerine geri dönmesi aylar sürebilecek.

’GİRİŞ 3 AY SONRA BAŞLAR’ TAHMİNİ

Rumların Acil Faliyet Planı temelinde kentin iadesinin açıklanmasından, Rumların kente girişine kadar geçecek sürenin 3 ay civarında olduğu tahmininde bulunuldu. Bunun, ’başka bir bölgenin daha iade edilmeyeceği’ varsayımıyla mümkün olacağı kaydedildi. Rum Yönetimi’nin geri dönüşü planlamayı öngörmemesi durumunda, bunun aylar değil belki yıllar alacağı da belirtildi ve bu, kentin 32 yıl iskan dışı kalmış olmasına bağlandı.

Kentin iade edilmesi durumunda, eşgüdümden Rum İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak ve Rum Adalet Bakanlığı ise kanunun ve düzenin korunması, itfaiye ve ulaşımın denetlenmesinden sorumlu olacak. Rumların Maraş’a dönüşünün mümkün ve işleyebilir olabilmesi için yapılması gerekenler, ’gereklilikler’ ve ’göğüslenmesi gereken orta ve uzun vadeli sorunlar’ olarak sıralandı. Karşı karşıya kalınacak güçlükler ve yapılması gerekenler, bu başlıklar altında şu şekilde belirtildi:

YAPILMASI GEREKENLER
- Yıllardır veya son zamanlarda yerleştirilen mayınların veya kurulan tuzakların kaldırılması.
- Patlamamış mermilerin uzaklaştırılması.
- Tahrip olan yolların yeniden inşa edilmesi veya restore edilmesi.
- Çitler ve engeller.
- Bina yıkıntıları.
- Sürüngenler.
- Hırsızlıklar, yağma.
- Altyapı eksikliği.
- İtaatsizlik, gürültü.

GÖĞÜSLENMESİ GEREKEN ORTA VADELİ SORUNLAR
- Planlanmamış müdahaleler.
- Zamanından önce yerleşme.
- Binaların güvenli olmayan bir şekilde tesis edilmesi.
- Binaların tesis edilmesinde gecikme.
- Altyapıların tesis edilmesinde gecikme.

GÖĞÜSLENMESİ GEREKEN UZUN VADELİ SORUNLAR
- Geri dönüşün gecikmesi.
- Ekonomik harekete geçirmede başarısızlık.
- Dengeli olmayan kalkınma.
- Altyapı inkışafının gecikmesi.

Kaynak:  

ani