BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Askerden Hükümet'e içki uyarısı!

Önceki gün yapılan 'terör zirvesi'nde asker dikkat çekti! Zirvede, askeri kanat hükümete irtica uyarısında bulundu, içki yasağıyla ilgili görüşünü açıkladı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi üzerine önceki gün Başbakanlık'ta gerçekleştirilen zirvede, askeri kanadın hükümete irtica uyarısında bulunduğu öğrenildi. İmam hatip liselerini (İHL) de kapsayan meslek okulu mezunlarına, üniversiteye girişi kolaylaştıran son yönetmelik değişikliğini eleştiren askerler, "Düzenleme yeni sorunlar yaratır" mesajını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, MGK üyesi bakanlar ile komutanların katıldığı toplantıda, askerler, irticai faaliyetlerin sürdüğünü dile getirerek, kaçak Kuran kurslarının varlığını sürdürdüğünü, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimlerinden istenen sonucun alınamadığını vurguladı. Askerler, DİB'nin etkinliğinin artırılmasını istedi.

İçki mesajı

Bazı kurumların veya yöneticilerinin icraat ve açıklamalarıyla irticai kesimlere cesaret verdiğini söyleyen askerler, büyük tartışma yaratan Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ndeki son değişikliğin, yeni sorunlara yol açma potansiyeli taşıdığını vurguladı.

Toplantıda, AKP'li belediyeler ile bazı il genel meclislerinin, içkili yerleri belli alanlarda toplama kararı da konuşuldu. Özel bir başlık altında gündeme gelmeyen bu konuda askerler, üstü örtülü olarak, "Türkiye'nin imajıyla ilgili olarak dışarıda olumsuz değerlendirmeler yapılıyor. Burada
anlaşılamama sorunu mu var?" dedi.

Erdoğan ise yıllardır yürürlükte olan yasal bir düzenlemeye dayanarak, yerel yönetimlerin kararlar aldığını, Türkiye'nin imajını zedeleyecek girişimlere izin vermeyeceklerini söyledi.

İran'da taraf olunmasın

Toplantıda, ABD'nin Irak'tan asker çekmesi durumunda yaşanacak olası senaryolar da gündeme geldi. Bunun Irak'ın bölünmesini tetikleyebileceği üzerinde duruldu. İran'a yönelik ABD baskısının da ele alındığı toplantıda, ABD'lilerin Türkiye temaslarında bu konu üzerinde önemle durduğu, Türkiye'nin dengeli ve tarafsız politikasını sürdürmesi gerektiği vurgulandı.

Kıbrıs'ta sıkı durun

Erdoğan, "AB'den Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tanınması ve Ek Protokol'ün imzalanması konusunda, çeşitli kanallar aracılığıyla bize baskı yapılıyor. Ancak KKTC'ye ambargo kalkmadan ve hassasiyetlerimiz güvenceye alınmadan, liman ve havaalanlarının açılması söz konusu olmayacak" dedi. Askerlerin yanıtı, "Sıkı durulmalı" oldu.

Pilotlara zam istediler

Özkök, toplantıda, Hava Kuvvetleri pilotlarının, hızla özel sektöre kaydığına işaret ederek, bu duruma önlem alınması gerektiğini kaydetti. Bu çerçevede, uçucu personele özel tazminat talebi hükümete iletildi. Başbakan, daha önce de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca dile getirilen konunun değerlendirilmesi talimatını verdi.

Neden 5 gün sonra?

Toplantının, Genelkurmay Başkanı'nın isteği üzerine ve 29 Aralık'ta gerçekleştirilen MGK'dan 5 gün sonra Başbakanlık'ta yapılması soru işaretlerine neden oldu. Kaynaklar, MGK'nın belli kurallar içinde, formel bir havada geçtiğini ve "serbest müzakere" bölümünün kısıtlı olduğunu belirtti. Toplantıya katılan bir bakan, "Sıra ve kural beklemeden daha serbest bir ortamda her şey konuşulsun diye böyle bir toplantı tertip edilmiş. Zaten, toplantı çok rahat bir ortamda, sohbet havasında geçti. Asker-sivil karşılıklı diyalog içinde konuşuldu. Çok samimiydi" dedi.

Çiçek, Özkök'e destek verdi

Askeri kanat, Terörle Mücadele Yasası'nda beklenen değişiklik konusunda, "Neden bu kadar uzadı?" sorusunu yönelterek, "Bahar dönemi yaklaşırken bölgedeki terör olaylarında bir tırmanış var. Hazırlıklı olmamız için bu yasa bir an önce çıkarılmalı" dedi.
Erdoğan ise tasarının Başbakanlık'ta olduğunu belirterek, "Kurumların görüşleri bekleniyor. Özgürlükler konusunda hassasiyet var. AB'ye karşı yükümlülüklerimiz de dikkate alınarak, tasarıya kısa sürede son şekli verilecek" diye konuştu. Özkök ise, "AB kendi uygulamalarını test etsin. Kendileri uyguluyor, bize karşı çıkıyorlar" diyerek, İngiltere'deki sert önlemleri örnek verdi. Özkök'ü, Bakan Cemil Çiçek destekledi.
Askeri kanat, TCK'nın 301. maddesindeki değişiklik tartışmalarını gündeme getirerek, "Düşünce özgürlüğüne ilişkin düzenleme, PKK'nın siyasallaşmasına katkı yapmamalı" mesajını verdi. Asker, Şemdinli'deki bazı gelişmelerin, kamuoyuna yanlış aksettirildiğini belirtti.

Haber: ÖNDER YILMAZ, BARKIN ŞIK Ankara
Kaynak: