BIST 10.162
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.393,20
HABER /  GÜNCEL

İşte RTÜKün yeni başkanı

RTÜK bugün yeni başkanını seçti. Yeni başkan da AKP kontenjanından. İlk katıldığı toplantıda başkan oldu...

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), görev süresi dolan Zahid Akman’ın yerine yeni başkanını seçti. Profesör Doktor İlhan Yerlikaya da başkanvekilliğine seçildi.

RTÜK'e AKP kontenjanından Davut Dursun başkan seçildi.

Dursun 7 oyla başkanlığa seçildi. RTÜK'ün 9 üyesi var. Dursun RTÜK'ün yeni üyelerindendi. Hatta katıldığı ilk toplantı da bugünkü başkan seçildiği toplantıydı.

HALA BURADAYIM MESAJI

RTÜK başkanlığına yeniden aday olmayan Zahid Akman, artık başkan değil... Ancak Akman, RTÜK'den tamamen kopmuş değil. O artık üye olarak yoluna devam edecek...

Akman, "Üye olarak hizmetlerime devam edeceğim" diyerek bu konuya da vurgu yaptı. Bülent Arınç, Zahid Akman'ın istifa etmesini istemişti. Bu vurgu ile Akman, istifasını bekleyenlere mesajını iletmiş oldu...

Zahid Akman'a yeni başkan Prof. Davut Dursun bir plaket ve çiçek sundu...

YENİ BAŞKANIN MESAJLARI

2 yıl boyunca başkanlık görevi yapacağını belirten Dursun, "Sayın Zahid Akman aramızda olmaya devam edecek, onun tecrübelerinden yararlanacağız" dedi.

YENİ BAŞKAN DURSUN KİMDİR?
DARBELERLE İLGİLİ KİTAPLARI VAR 

[PAGE]

Artvin'in Borçka ilçesinde 1953 yılında doğan Dursun, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde lisans, İktisat Fakültesi Siyaset İlmi Enstitüsünde yüksek lisans ve Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora öğrenimi gördü.

Milli Eğitim Bakanlığında sınıf öğretmeni ve okul yöneticiliği, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışan Dursun, bir uluslararası yayıncılık ve araştırma kurumunda modern dönem Türk ve İslam dünyası sahasında editörlük ve ansiklopedi madde yazarlığı görevlerini yürüttü. Dursun, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalında da öğretim üyeliği yaptı.

TBMM tarafından 13 Temmuz 2005'te RTÜK Üyeliğine seçilen Dursun'un, Türk siyasal hayatı, modern dönemdeki sorunlar ve süreçlerle ilgili yayımlanmış çalışmaları, çevirileri ve ansiklopedi maddeleri bulunuyor. Türk demokrasisinde krizler üzerinde belgesel türü çalışmalar yürüten Dursun'un ''Osmanlı Devletinde Siyaset ve Din'', ''İslam Dünyasında Dayanışma Hareketleri'', ''Ortadoğu Neresi?'', ''İslam Dünyasında Entegrasyon Hareketleri'', ''Demokratikleşemeyen Türkiye'', ''Ertesi Gün/Demokrasi Krizlerinde Basın ve Aydınlar'', ''27 Mayıs Darbesi'', ''Siyaset Bilimi'', ''12 Mart Darbesi'', ''12 Eylül Darbesi'' adlı eserleri bulunuyor.

YENİ BAŞKAN RTÜK'ÜN YENİ HEDEFİNİ AÇIKLADI

[PAGE]


Dursun, başkanlık seçiminin ardından RTÜK Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, RTÜK'ün kurulduğu tarihten bu yana çeşitli başbakan ve başkan vekilleriyle çalıştığını, kendisinin de 9. başkan olduğunu söyledi.

Başkan ve başkan vekillerinin 2 yıl için seçildiğini hatırlatan Akman'ın yeni dönemde aday olamayacağını açıklaması üzerine üst kurul üyelerinin kendisini başkan, Prof. Dr. İlhan Yerlikaya'yı ise başkanvekilliğine seçtiğini dile getirdi.

AKMAN'A TEŞEKKÜR ETTİ

Zahid Akman'ın RTÜK üyesi olarak görevine devam edeceğini belirten Dursun, ''Akman'ın katkılarını şimdiye kadarki tecrübelerini kullanacağız. O bakımdan kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum'' dedi.

RTÜK'ün Türkiye'nin tanıştığı ilk özerk kurullarından birisi olduğunu anlatan Dursun, kurulun görsel ve işitsel yayıncılık sektörünün denetlemesinden ve düzenlemesinden sorumlu olduğunu söyledi. Bu sektörü ''Son derece canlı, teknolojik olarak gelişmeye müsait bir sektör'' olarak tanımlayan Dursun, şöyle devam etti:

RTÜK'ÜN YENİ HEDEFİ AB'YE UYUM

''Bu nedenle yapılan düzenlemeler kısa sürede demode oluyor ve yeni düzenlemelerin gündeme gelmesi sözkonusu oluyor. Bu çerçevede yine Türkiye'nin hedefi olan AB'ye tam üyelik sürecinde de medya sektörü önemli bir yer işgal ediyor. 35 fasıldan biri olan bilgi toplumu ve medya faslı, müzakereler çerçevesinde açılmış bulunuyor ama henüz kapatılmış değil.

Bu çerçevede Türkiye'de muhatap kuruluşlar olan müktesebatın uyumlaştırılması çerçevesinde bilişim sektörüyle ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Basın Yayın Enformasyan Genel Müdürlüğünün gerekli uyumlaştırma çalışmalarını yasal düzenlemeleri gerçekleştirildi. Ama RTÜK maalesef henüz çalışmayı tamamlayamadı. Ama Sayın Başkanımızın da ifade ettiği bu çalışmalar bir noktaya geldi. Önümüzdeki dönemde, sanıyorum, öncelikli konumuz RTÜK Yasası'nı AB ve Avrupa Parlamentosunun yayınladığı Görsel İşitsel Medya Direktifi Çerçevesi içinde uyumlaştırılmasına yönelik çalışma olacak.''

FREKANS TAHSİSİ DE ÖNEMLİ KONU

Türkiye'nin sayısal yayıncılığa geçişte nispeten geri kaldığını ifade eden Dursun, deneme yayınlarının başlamasına rağmen yasal boşluklar nedeniyle bu konuda mesafe alınamadığını söyledi.

Dursun, ''frekans tahsisleriyle ilgili konuların RTÜK gündeminin baş sayfasında olacağını'' kaydetti.

RTÜK'ün bağımsız idari otorite olduğunu ve üyelerinin TBMM tarafından seçildiğini vurgulayan Dursun, 28 Mayıs itibariyle RTÜK üyelerinin bir kısmının yenilendiğini hatırlattı. Dursun, görevleri sona eren Paşa Yaşar ile Şaban Sevinç'e ve eski başkan Akman ile Başkanvekili Abdulvahap Darenli'ye teşekkür etti.