BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte paşaları yakan o belgeler!

Hukukçular, Balyoz Darbe Planı davasındaki 163 tutuklama kararına “Herkes yargı önünde eşittir” diyerek destek verdi.

Abone ol

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aralarında Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek ve 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan'ın da olduğu 163 asker hakkında verdiği tutuklama kararı Gölcük'teki Donanma Komutanlığında ele geçirilen yeni Balyoz belgelerine dayandı.

BALYOZ GİBİ KARARIN ARDINDAN NELER YAŞANDI? TIKLAYIN...

Yeni deliller arasında en dikkat çeken belge Balyoz koordinatörü olarak görevlendirilen emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'ne ait olduğu tespit edilen "Sn.Komutana Arz" isimli belge oldu. Belge, sanıkların savunmalarının aksine Çetin Doğan'ın başkanlığında 5-7 Mart 2003'te yapılan seminerde Balyoz Darbe Planı'nın görüşüldüğünü ortaya koydu.

Toplantıdan iki gün önce yazıldığı belirlenen dijital ortamdaki belgenin son kaydedicisinin Tanyeri olduğu tespit edilirken, belgede seminerde görüşülecek konuların başlıklar halinde yazıldığı görüldü. Belgedeki yer alan "Müz. List. Atılacak, alıncak ve atanacaklar list. Tamamlandı", "Hassas listeler" "Sok. hareketleri, F. Çarşamba, Tarikat ve Cemaatler Yön.", "Azınlıklar", "Balyoz" "Suga", "Sakal", "Oraj" ve "Çarşaf" başlıklarının karşısına (+) işaretinin konulduğu dikkat çekti.



Uçuşlarla gerginlik tırmandırılacak

İlk kez Gölcük'ten ele geçirilen ve "HAK'ın Özel Direktifi" konulu belgenin altında ise dönemin Harp Akademileri Komutanı Fırtına'nın adı yer alıyor. Devletin, Hükümetin desteğini alan iritcai unsurların kıskacı altında olduğu savunulan belgede, atılacak adımlar sıralanıyor. Bu kapsamda sıkıyönetim kararı çıkarması için TBMM'nin baskı altına alınması gerektiği vurgulanan belgede, direktif doğrultusunda bir plan hazırlanması ve bu planda "Ege uçuşlarının artırılması ve gerginliğin tırmandırılması esas alınacak" deniliyor. Balyoz ve Kafes davasının sanıkları arasında yer alan Kuzey Deniz Saha eski Komutanı emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü'ye ait olduğu belirtilen başka bir belgede, toplumu yönlendiren 7 grubun muvazzaf subaylar tarafından takip altına alındığı ifade ediliyor. Muvazzafların emirle ilgili geri bildirim raporlarında şok detaylar bulunuyor. Güneydoğudan sorumlu Ali Semih Çetin'in sonuç raporunda bölgede kaos çıkarmak için "1 Mayıs ve terör örgütü elebaşının doğum günü gibi günlerde bazı esnaflara ait işyerlerine yönelik eylemler yaptırılabilir. Müzahir sivilleri doktrine ederek birliğe yönelik sansasyonel eylem yaptırabilir" şeklinde şok ifadeler yer alıyor. Aşırı sol gruplardan sorumlu Sağdıç'ın raporunda "Örgütle bölücü örgüt arasındaki bağlantıları kullanarak sansasyonel eylemleri istenen zamanda ve istenen gruplar aleyhinde yönlendirebileceği. Sol örgütlere yakınlığı ile bilinen gazeteciler vasıtasıyla asparagas haberler çıkartılabileceği" şeklinde değerlendirmeler yer alıyor. Dini gruplarla ilgili hazırlanan raporda ise "Radikal İslama toplulukların istenilen şekilde cuma namazlarından sonra slogan atma, yürüyüş vb. eylemler yapma konusunda yönlendirilebileceği" belirtiliyor. Gürdeniz ve Çakmak'ın sorumlu olduğu medya çalışma raporunda da "Aleviliğin Ermenilerden ve Hıristiyanlıktan geldiği konusu çalışılabilir. Çeşitli internet siteleri kurulabilir/kullanılabilir." şeklinde görüşler yer alıyor.

7 yıl önce Kafes provası gibi talimat

Koramiral Kadir Sağdıç ile ilgili Aralık 2002 tarihli başka bir belgede şok talimatlar var. Kafes Planındaki gibi gayrimüslimlere suikast planlarını hatırlatan belgede, SUGA Harekat Planı'nı uygulamaya koymak için İstanbul ve Ada-lar'da yaşayan gayri Müslimlere yönelik 'provakatif eylemler planlanması' öngörülüyor. Belgede SUGA Eylem Planı kapsamında "Atatürkçü ve laik vatandaşlarımızın gerici hareketin karşısında, örgütlü ve alternatif sunabilecek şekilde örgütlendirilerek toplantı ve mitingler düzenlenmesi, böylece halkın bilinç düzeyinin ve iç tehdit hassasiyetinin artırılmasının ve irticai grupların yoğun bulunduğu bölgelerde, çağdaş olmayan bir kılık kıyafet taşıma ve radikal eylemler düzenlenerek halkta irtica karşıtı algı oluşturulmasının" değerlendirilmesi isteniyor.



16 amiral gözaltına alınacaktı

Yeni delillerden biri de Deniz Kuvvetleri Komutanlı-ğı'nda darbe karşıtı olan paşaların gözaltın alınmasına ilişkin belgeler oldu. Belgelerde darbe karşıtı olduğu gerekçesiyle aralarında Oramiral Bülent Alpkaya ile koramiraller Metin Ataç, Eşref Uğur Yiğit ve Yener Karahanoğlu'nun da olduğu 16 amiralin gözaltına alınmasının planlandığı belirlendi. Bu generalleri gözaltın alacak isimler arasında ise Kadir Sağdıç, Soner Polat, Semih Çetin, Serdar Okan Kırçiçek, Fatih Ilgar isimleri yer alıyor. Sağdıç'ın adı belgede Oramiral Alpkaya'yı gözaltına alacak asker olarak geçiyor.

SUGA Eylem Planı kapsamında Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasında çıkarılması planlanan gerginlik için yapılan toplantılarda alınan kararlar, bu toplantılara katılanların Üsteleri de Gölcük'teki belgeler arasından çıktı. Ege'de çıkarılması planlanan gerginlik için dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ünby-pass edilmek istendiği de belgeler arasında yer aldı. Balyoz sanığı Tuğamiral Mustafa Karasabun imzalı belgede Angajman kurallarının iptal yetkisinin Genelkurmay başkanından alınarak Deniz Kuvvetleri Ko-mutanlığı'na verilmesi istendi.

Harp oyunu deriz

Dönemin Hava Pilot Kurmay Albayı Bertan Nogaylaroğlu imzasını taşıyan belgede ise Aspa-ruk'a yönelik uygulanacak psikolojik harekat şöyle ak- S tarılıyor: "Hazırlıkların Hava Kuvvetleri Komutanı tarafından öğrenilmesi engellenecek. Komutana gelecek her türlü bilginin önü kesilecek. Hazırlıkların öğrenilmesi durumunda çalışmalann jenerik Harp Oyununa yönelik hazırlıklar olduğu bildirilecek. Komutanın ve ailesinin tüm programları yakından takip edilecek, askeri ve sivil tüm telefonları dinlenecek."