BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.464,70
HABER /  POLİTİKA

İşte onur ödülü alan Profesör

TBMM Onur Ödüllü verildi. Adaylar arasında Pamuk da vardı. Ama AKP hem onu hem Saylan'ı eledi ve ödülü 'AKP demokratik' diyen Karpat'a verdi.

Abone ol

TBMM Onur Ödülü için toplanan Meclis Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ile merhum Prof. Türkan Saylan’ı eledi. Pamuk ideolojik çizgisi öne çıktığı için, Saylan da öldüğü için değerlendirmeye alınmadı.

Ödül AKP'nin adayı Wisconsin Üniversitesi'nde Osmanlı Tarih bölümünün kurucusu Prof. Dr. Kemal Karpat'a verildi.

ÖDÜLÜ ALAN KARPAT "AKP İDEOLOJİLER ÜSTÜ"

TBMM’nin ödülü alan Kemal Karpat Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli tarihçilerden biri. Wisconsin Üniversitesi tarih bölümünün kurucusu.

 

HİLAFET KALDIRILMASAYDI DA LAİKLİK OLURDU

Karpat "hilafet kaldırılmasaydı da Türkiye laik olurdu" iddialarıyla gündeme gelmişti.  Osmanlı Padişahı Abdulhamit'in cumhuriyetin temellerini attığını savunmuştu.

GÜLEN’İ SEVİYOR

Fethullah Gülen tarikatının düzenlediği Abant Toplantıları'na dört kez katılan Karpat, "yıllarca İslam'a karşı Haçlı mantığıyla hareket etmiş, bizi yok etmek, yok saymak istemiş olan Batı'nın şimdi İslam'ı tanıması 'ılımlı İslam', 'liberal İslam' tanımları üzerinden Fethullah Gülen gibi liderlere yaklaşmaya çalışması büyük bir dönüşümdür" demişti.  


AKP İDEOLOJİLER ÜSTÜ

Doğu Batı Dergisi'nin 30. sayısında yazdığı yazıda AKP'nin bir geçişi temsil ettiğini anlatan Karpat, "arkasında büyük bir rey desteği" olan partinin aynı zamanda ideolojilerden arındırıldığını da iddia etmişti.

Taraf Gazetesi'nde yazıları yayınlanan Karpat, "Ak Parti Mustafa Kemal'i devletçilerin elinden kurtarmalı" sözleriyle tartışma yaratmıştı.

TÜRKİYE’YE ŞERİATIN GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Karpat, Neşe Tüzel’e verdiği röportajda AKP ile ilgili düşüncelerini şöyle aktarmıştı: “Türkiye’ye şeriatın gelmesi mümkün değil. Çünkü halkın ruhunda bu yok. Dine dayanan devlet geleneği yok. Osmanlı'da da yoktu.(...) Mesela bugün AK Parti bir geçişi temsil ediyor. İslami kökenli olmakla birlikte demokrasiye ve laikliğe doğru gidiyor ve AK Parti halkı temsil ediyor. Büyük bir halk reyine dayanıyor.


Karpat’ın AKP’yi eleştiren düşünceleri de şöyle:

AK PARTİ’DE BEN OLDUM TAVRI VAR

 

“AK Parti'nin en büyük eksikliği, nereden ve nasıl geldiğini bilmemesidir. Halk beni destekliyor diye alabildiğine bir kendine güven var. Halkın gerçek manada ne düşündüğünü doğru dürüst anlamaya çalışmıyor. AK Parti'de 'Ben oldum' tavrı var. 'Ben yüzde 47'yle geldim' diyen bir güç gösterisi var. Yüzde 47'yle gelen yüzde 7'yle gidebilir.

ORHAN PAMUK ADAYLAR ARASINDA

AKP’li Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında AKP’den 5, CHP, MHP ve DTP’den birer üyeden oluşan kurul dün Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü adaylarını değerlendirdi.

Onur Ödülü için AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın aday gösterdiği Prof. Dr. Karpat; İstanbul Valiliği’nin aday gösterdiği İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu; İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile AKP Ankara Milletvekili Haluk Özdalga’nın aday gösterdiği Orhan Pamuk; İstanbul Valiliği’nin önerdiği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu; CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu’nun önerdiği piyanist-besteci Fazıl Say ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın önerdiği felsefeci Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay değerlendirmeye alındı.

PAMUK İDEOLOJİSİ YÜZÜNDEN ELENDİ

DTP’li üye Şerafettin Halis ödülün Pamuk’a verilmesini, MHP’li üye Ahmet Bukan, Bolay’a verilmesini, CHP’li üye Fatih Atay ise Say’a verilmesini istedi. AKP’li üyeler de Karpat’ı önerdi. AKP’li üyeler, Pamuk’un dünya çapında Türkiye’yi onurlandırdığını, ancak son dönemde ideolojik çizgisinin öne çıkması nedeniyle bu ödül için kucaklayıcı bir isim olmadığını savundular. Toplantıda oylama yapılmadı, ancak çoğunluğun görüşü üzerine Başkanlık Divanı’na Karpat’ın önerilmesi kararlaştırıldı.

SAYLAN'I LİSTEYE BİLE ALMADILAR

Kurul, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın aday gösterdiği Prof. Dr. Türkan Saylan’ı ön eleme listesine bile almadı. Yönetmelik gereği ödülün sadece yaşayanlara verildiği gerekçesiyle Saylan’ın adı listeden çıkarıldı. Yönetmelikte, "Aday olan veya aday gösterilen kişinin ölmesi durumunda ödül kanuni mirasçılarına verilir" deniyor. Arıtman, bu hükmün vefat edenlere ödül verilmesine engel olmadığını savunarak, gerekirse idare mahkemesine gideceğini açıklamıştı.

BU ÖDÜLLER SON KEZ VERİLSİN

Çok sayıda kişi ve kuruma verilen TBMM Üstün Hizmet Ödülü için de 158 öneri görüşüldü. Kurul üyeleri, her ilden ödül verilen işadamlarının usulsüzlük ve yolsuzluğunun ortaya çıkmasıyla ilgili kaygılar dile getirince Maliye Bakanlığı’ndan sicillerinin istendiği belirtildi. Kurul, Üstün Hizmet Ödüllerinin bu yıl son kez verilmesini da Başkanlık Divanı’na tavsiye etti.