BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.427,92
HABER /  DÜNYA

İşte KKTC'de oynanan oyunun sırrı!

Simerini'de yayınlanan haritada Yunan-Rum sınırının Antalya'nın Kaş ilçesine kadar dayandığı görülüyor.

Abone ol
Simerini'de yayınlanan haritada Yunan-Rum sınırının Antalya'nın Kaş ilçesine kadar dayandığı görülüyor. Kıbrıs Rum Kesimi'nin doğusunda dev doğalgaz rezervi bulunduğunu yazan Rum basını, Yunanistan ile Rumların tek taraflı ilan ettiği ekonomik münhasır alan sınırını gösteren harita yayınladı. Simerini'de yayınlanan haritada Yunan-Rum sınırının Antalya'nın Kaş ilçesine kadar dayandığı görülüyor.
 
Türkiye ile Kıbrıs arasına Rumlar mı giriyor? Almanya, Rusya, Fransa devlet başkanları neden Kıbrıs'ı ziyaret ediyor? Aslında bu soruların yanıtı ekonomi. İsrail'in Doğu Akdeniz'de yaptığı sondajlar bölgede yüzlerce milyar dolarlık doğalgaz rezervi olduğunu gösterince Kıbrıs dünya siyasetinde öne çıktı. İlk belirlemelere göre sadece Kıbrıs karasularında en az 95 milyar dolarlık doğalgaz bulunuyor.

DÜNYA LİDERLERİNDEN ÜST ÜSTE ZİYARET

Önce 6 Ekim 2010'da Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ardından 11 Ocak 2011'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ziyaret etti Güney Kıbrıs'ı. Sırada ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy var.

Üstelik Angela Merkel, ziyareti sırasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın 'Annan Planı'na verdiği desteği görmezden gelerek adanın bölünmüşlüğünün bütün suçunu Türkiye'nin üzerine attı.
Bu arada İsrail, Suriye ve Güney Kıbrıs arasında münhasır bölge anlaşmaları imzalanıyor, İsrail ve Yunanistan arasında da üst düzey ziyaretler yapılıyor.

AKDENİZ'DE BÜYÜK DOĞALGAZ REZERVİ!

Peki ne oldu da Kıbrıs birden bire dünya siyasetinde bu kadar önemli hale geldi?
Son 2.5 yılda İsrail'in Doğu Akdeniz'de yaptığı sondajlar bu bölgede çok büyük ölçekte doğalgaz bulunduğunu gösterdi.
İsrail önce 2009'da Tamar Bölgesi'nde 227 milyar metreküpün üzerinde doğalgaz buldu. Ardından 2010'da son döneminde kuzeydeki Leviathan Bölgesi'nde ilk tahminlere göre yarım trilyon metreküpün üzerinde doğalgaz tespit edildi.

Tahminler Kıbrıs, İsrail ve Mısır arasındaki bölgede trilyonlarca metreküp doğalgaz bulunduğu yönünde. İşte Kıbrıs'ı Avrupa'nın gözünde önemli bir hale getiren nokta tam da bu.

Avrupa Birliği enerji bakanlarının geçen hafta yaptıkları toplantının ardından yapılan açıklamada, Avrupa'nın enerji ihtiyacının sağlanacağı üç koridor arasında Rusya'dan gelen 'Kuzey Akım' ve Türkiye üzerinden gelen 'Nabucco'nun yanı sıra Kıbrıs'tan gelecek yeni bir boru hattından bahsedilmesi de bu konudaki yeni bakışa işaret ediyor.
Uzmanlar, önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği'nin bu konuda önemli adımlar atmasını bekliyor. İlk olarak Güney Kıbrıs'ın bölgede sondaj çalışmaları yapmasını engelleyen Türkiye'nin baskılarının ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Ayrıca ada üzerindeki Türkiye etkisinin azaltılması da bir diğer hedef. Bu da Türk askerlerinin adadan çekilmesi anlamına geliyor.