BIST 10.229
DOLAR 32,31
EURO 34,80
ALTIN 2.405,42
HABER /  GÜNCEL

İşte İsrail'in elindeki en büyük koz!

Gazateci, akademisyen Sedat Laçiner, Türk İsrail krizinde İsrail'in en büyük kozunun Yahudi sermayesinin hakim olduğu 'medya yapısı' olduğunu yazdı.

Abone ol

Star gazetesi yazarı Laçiner, bugünkü köşesini Türkiye-İsrail krizine ayırdı. Uluslarararası ilişkiler konusunda uzman olan Laçiner, konuyu diğer yazarlardan farklı olarak İsrail'in sahip olduğu medya yapısıyla analiz etti. Görsel ve yazılı medya organlarının dünya kültür hayatını yönlendirdiğini vurgulayan Laçiner, tüm dünyanını da gelişmeleri, hayatı bu gözlüklerle izlediğine dikkat çekti:

MAVİ MARMARA'DAN SONRA...
Türkiye tabiri caizse arı kovanına çomak soktu. İsrail'in bu gerilimdeki en büyük kozu Batı medyasındaki olağanüstü bağlantıları olacaktır. Elbette her Yahudi İsrail'in haksızlıklarına destek vermeyecektir. Fakat bundan sonra uluslararası basında Türkiye aleyhinde haberler artarsa veya bir Amerikan filminde ilgisiz bir yerde Türkiye'yi karalayan bir sahne görürseniz şaşırmayın. Zaten dikkatli gözler Mavi Marmara'dan sonra bu tür haber ve sahnelerdeki artışı çoktan fark etti bile.

"Peki, dünya aklını şekillendiren Amerikan kuruluşlarına kim hâkim? Rakamları alt alta dizdiğimizde Amerikan medyasının % 80'den fazlasının tek bir etnik/dini gruptan gelenlere ait olduğunu görüyoruz: Museviler. Nüfusları ABD nüfusunun % 2'sini bile bulmayan Yahudiler medya ve eğlence dünyasını adeta ellerinde tutuyorlar. Aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm medya kuruluşları bu insanların elinde. Dilerseniz hangi şirketler Musevi işadamlarına ait kısa bir listesini verelim:

New York Times, en yakın rakibi Washinton Post, New York Post, Wall Street Journal, New York Daily, Boston Post; Newsweek, Time, US News & World; Google, AOL, MTV, CBS, ABC ve NBC; Paramount & DreamWorks film stüdyoları, Blockbuster Videos, Time Warner, Twentieth Century, Walt Disney..."

İNGİLTERE'DE DE MEDYAYA HAKİMLER

Laçiner'in analizi, İngiltere'de de basın yayın kuruluşlarının Yahudiler'in elinde olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere'de nüfusun sadece % 0.5'ini oluşturmalarına rağmen Yahudilerin İngiliz medyasına ilgisi olağanüstü bulan Laçiner, Yahudi sermeyali yayın organlarını da şöyle sıralıyor:

"ITV, BBC, Carlton, ITN, Granada, Channel 4 gibi belli başlı televizyon istasyonlarında Yahudiler nüfuslarının çok ötesinde temsil ediliyorlar. SKY TV'nin ve pek çok gazetenin sahibi olan Rupert Murdoch ise İngiliz medyasının en çok tanınan Musevi işadamı. Daily Express, Daily Star, News International, the Sun, the Times, Sunday Times vd. Yahudi işadamlarına ait. Başka bir deyişle İngiltere'de de tablo ABD'den pek farklı değil. Nüfus olarak çok küçük bir etnik/dini grup medyanın neredeyse tamamını elinde tutuyor"