BIST 9.984
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.427,35
HABER /  DÜNYA

İşte İranı durduracak ülke!

Amerika İran'ı durdurmanın hesabını yapıyor. İsrail'i bu işe sokmadan başka bir ülke ile yapacak. Nasıl mı?

Abone ol

Amerikan yönetimi İsrail'in korkulu rüyası ve Ortadoğu'nun önemli gücü İran'ı bölge ülkeleriyle dizginlemeyi amaçlıyor.

diye soran Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül, Yemen'de tırmanan krize dikkat çekiyor.

İran-S. Arabistan eksenindeki kriz tırmanırken, yine Yemen merkezli yeni bir gelişme oldu. ABD, bölgeye özel birlikler gönderdi. Bununla da kalmadı, Zeydiler'in yaşadığı bölgeler dahil, bir çok yere ağır hava saldırıları düzenledi, hedef bölgeleri Cruise füzeleriyle vurdu.

Aynı günlerde El Kaide Yemen'den açıkça Batı'yı tehdit etmeye başladı. Hatta bir El Kaide komutanı, düzenlenen mitingde halka hitabetti. Batı için Yemen merkezli bir El Kaide tehdidi harekete geçmişti. Ne tesadüf değil mi? Sünni Arap ülkeler, batı desteğiyle Yemen'deki Şiiler'le savaşıyor, tam bu sırada El Kaide Batı'yı tehdit ediyor!

Oysa El Kaide'nin bu ülkede ordu içinde olduğunu bilmeyen yoktur. Aynı orduya ABD ve S. Arabistan destek veriyor, aynı orduyla Zeydiler'le savaşıyor. Karmaşık bir durum. Gerçekten çok karmaşık ve karanlık bağlantılar söz konusu. Bu bağlantıların tek hedefi var; Yemen'i yeni bir çatışma alanı, operasyon üssü olarak kullanma. Yemen üzerinden İran'a karşı bölgesel blok oluşturma. Yemen üzerinden Kızıldeniz ve Doğu Afrika gibi stratejik enerji koridorlarını kontrol etme. Tahran ise, etkinlik alanı içinde bulunan yerel güçlerle hem bölge ülkelerine hem de Batı'ya karşı hırçın bir savaş yürütüyor. İran'ın bu tutumunun bölgesel krizi tırmandıran iki etkenden biri olduğunu not etmek durumundayız.

Hesaplar yakın gelecekte derin bir yırtılmaya neden olacak gibi. Bu aşamada İsrail-İran savaşı değil, bölge içi savaşın çıkmayacağını kimse söyleyemez.

Türkiye'nin “Model Ortaklık” formülüyle inşa etmeye çalıştığı şeyin ne kadar önemli olduğunu, bu ürkütücü tablo ile düşününce daha iyi anlıyoruz. Neden bu sürece böylesine destek verdiğimizin bir başka sebebi de bu endişe.. Yemen'deki bu savaşa herkesin dikkatini çekiyorum.