BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İşte internet düşmanı ülkeler listesi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü internet düşmanı ülkelerin listesini yayınladı. Listede Türkiye de var.

Abone ol

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) "internet düşmanı ülkeler" listesini yayınladı. Bu 10 ülke arasında İran ve Suriye yeri alırken, Türkiye bu yıl da "gözetim altındaki ülkeler" listesinden çıkamadı.

Listedeki 10 ülke şöyle: Suudi Arabistan, Burma, Çin, Kuzey Kore, Küba, İran, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan ve Vietnam.

RSF Genel Sekreteri Jean-François Julliard, "Dünyada her üç internet kullanıcısından biri internete özgür bir şekilde erişim yapamıyor. Altmış kadar ülke farklı derecelerde internet ağlarını sansürlüyor veya internet-vatandaşlarına baskı uyguluyor" dedi. Julliard'ın verdiği bilgiye göre en az 119 kişi de sadece düşüncelerini ifade etmek için internet kullandıklarından dolayı hapsedildi.

İNTERNET DİKTATÖRLERİ KIZDIRIYOR

Tunus ve Mısır devrimlerinde interneti hayati bir rol oynadığı bir dönemde giderek daha fazla hükümetin internet üzerinde olaşan bilgileri manipüle etmeye çalıştığını kaydeden Julliard, "Siberdisidanları (siber-muhalifler) korumak ve internet üzeri ifade özgürlüğünü savunmak her zamankinden daha gerekli" vurgusunu yaptı.

Julliard, "Bilgi yayma potansiyeli diktatörleri kızdırıyor ve geleneksel sansür metotlarını etkisiz kılıyor. Web muhalifler tarafından kullanılıyor ama resmi propagandayı yaymak, gözetimi ve halk üzerindeki denetimi arttırmak için yetkili makamlar tarafından da kullanılıyor" dedi.

İRAN İNTERNETİ ŞEYTANLAŞTIRIYOR

28 milyon 200 bin internet kullanıcısının bulunduğu İran'da 11 net-vatandaşının cezaevinde olduğunu bildiren RSF, "Bu yıl da İran, internet üzerindeki baskı ve gözetimi yoğunlaştırdı. Olaylar ve eylemler döneminde makamlar interneti yavaşlatma ya da kesintiler ile telefon hatlarında kesintilere başvurdu. Rejim yeni medyayı yabancı çıkarlara hizmet etmekle suçlayarak şeytanlaştırmayı sürdürüyor. Birçok net vatandaşı idam cezasına çarptırıldı" dedi.

ÜÇ ÜLKE GÖZETİME ALINDI

RSF, bu yıl üç "demokrasiyi" web'e erişim ve internet üzerinde ifade özgürlüğüne karşı olumsuz sonuçlara yol açma riski bulunan farklı tedbirlerden dolayı gözetim altındaki ülkeler listesine aldı. Bunlar Avustralya, Güney Kore ve Fransa olarak dikkat çekiyor. Türkiye de "gözetim altındaki ülkeler" listesindeki yerini korudu. Bu dört ülkenin yanı sıra aynı listede Bahreyn, Beyaz Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Eritre, Libya, Malezya, Rusya, Sri Lanka, Tayland, Tunus ve Venezüella da bulunuyor.

TÜRKİYE SANSÜR DEVAM EDİYOR

35 bin internet kullanıcısı olan Türkiye'de cezaevinde internet vatandaşının bulunmadığını belirten RSF, binlerce site erişimsiz kalmaya devam ettiği ve internet gazetecilerine karşı adli soruşturmalar açıldığını kaydetti.