BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  GÜNCEL

İşte, İmam Hatip krizinin mimarı

Güçlü, Başbakan ile rektörler tam uzlaşma noktasına gelmişken, Dinçer'in pişmiş aşa su kattığını söylüyor.

Abone ol

Krizin gizli mimarı o

Ülkeyi gerilime götüren 'katsayı krizi'nde tüm işaretler Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'i gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı da "Bizim hazırladığımız taslakla Bakanlar Kurulu'na sunulan çok farklı" diyor

Türkiye, günlerdir katsayı krizini tartışıyor. Krizin oluşmasına ve devam etmesine katkıda bulunan çok. Ama gerginlik yaratan katsayı formülünü, ortaya kim attı?

Başbakan ile rektörler tam uzlaşma noktasına gelmişken, pişmiş aşa kim su kattı? İşte bu noktada tüm işaretler Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'i gösteriyor.
Dinçer, daha önce yazdığı yazılar nedeniyle, aylardır zaten kamuoyunun gündemindeydi. Özellikle CHP'nin eleştirilerine hedef olmuştu. TÜBİTAK'taki yönetim değişikliğinin mimarı da yine oydu. Bu yüzden de şimşekleri üzerine çekmişti.

Başkanken danışmanıydı

Marmara Üniversitesi eski öğretim üyesi. Üniversiteden uzaklaştırıldığı yönünde iddialar olsa da ortada somut bir kanıt yok. Başbakan Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde bir ara danışmanlığını da yaptı. Ancak belediyedeki ihale ilişkileri canını sıkınca istifasını verdi ve tekrar akademik hayata döndü. Bu kez bir vakıf üniversitesine, Beykent'e gitti. AKP iktidara gelince de önce danışman oldu, ardından da tartışmalı bir şekilde bürokrasinin en tepe noktasına yani Başbakanlık Müsteşarlığı koltuğuna oturdu.

Üniversiteleri ayağa kaldıran, Genelkurmay'a bildiri yayımlatan, doları son ayların rekor seviyesine zıplatan katsayı formülünün mucidinin o olduğu yönündeki imareler kesinlik kazandı.

Şimdi gelin günlerdir tartışılan Başbakanlık'taki katsayı zirvesinin perde arkasını tüm ayrıntılarıyla birlikte masaya yatıralım:

YÖK'ten umudunu kesen rektörler, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Sezer'e çıkarak, üniversitelerin sorunlarını anlattılar. Hükümetle diyalog kurmak istediklerini dile getirdiler. O da Başbakan Erdoğan'la görüşmelerinin yararlı olacağını belirtti. Bunun üzerine TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç'la temas kurularak böyle bir görüşmenin sağlanması rica edildi. Altıkulaç, bu isteği Başbakan Erdoğan'a iletti ve hemen ertesi gün randevu ayarlandı.

Başbakanlık'ta gerçekleşen ÖSS zirvesine, YÖK Başkanı Teziç'in bilgisi dahilinde Üniversitelerarası Kurul Başkanı Ayhan Alkış başkanlığında 8 rektör katıldı. Hükümet kanadında ise Erdoğan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Tayyar Altıkulaç ile birlikte Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer vardı.

4.5 saat süren toplantının uzunca bir bölümünde üniversitelerin genel sorunları konuşuldu. Son bölümünde ise ÖSS'ye giriş konusu masaya yatırıldı. Rektörler, meslek liselerinden mezun olanların kendi bölümleriyle ilgili fakültelere girişine olanak sağlayan bir düzenlemeye sıcak baktıklarını ve ÜAK'nin YÖK yasa tasarısında da ilgili maddenin bu şekilde ifade edildiğini anlattılar. Başbakan Erdoğan da "Böyle bir düzenleme bizi de rahatlatır" dedi ve görüşme sona erdi.

Bu görüşmenin hemen ardından, Başbakan'ın isteği üzerine her iki tarafın teknokratları bir araya geldi. Toplantı Müsteşar Dinçer'in başkanlığında gerçekleşti.

Üniversitelerden Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan ile Kocaeli Üniversitesi Rektörü Baki Komsuoğlu katıldı. ÜAK Başkanı Ayhan Alkış da kısa bir süre toplantının başlangıç kısmına katılıp ayrıldı.

'Teknik bir konu, inceleyelim'

Rektörler, söz konusu toplantıda ÜAK yasa tasarısında olduğu gibi meslek lisesinin makine bölümünden mezun olanın makine mühendisliğine, iletişimden mezun olanların da iletişim fakültelerine gidebilecekleri düzenlemeye sıcak baktıklarını bir kez daha yinelediler. Dinçer'in katsayılarla ilgili formüllerine ise "Bu teknik bir konu, biz anlamayız. Siz hazırladığınız taslağı bize verin, YÖK'ün ve ÖSYM'nin değerlendirmesine sunalım, tekrar size döneriz" cevabını verdiler. Ama arkası gelmedi. Ertesi Bakanlar Kurulu'ndan çıkan tasarıyı, herkes gibi onlar da televizyondan izlediler...

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen bilgi de bu yönde. Bizim hazırladığımız taslak ile Bakanlar Kurulu'na sunulan ve TBMM'ye gelen birbirinden çok farklı diyorlar.

MEB taslağının Başbakanlık'ta Dinçer'in başkanlığında kurulan komisyonda revize edildiği ve son şeklinin burada verildiği kesinlik kazandı. Şimdi yine tüm dikkatler Ömer Dinçer'in vereceği talimatlara bağlı. Dinçer, müsteşarlığın yanı sıra, Başbakan'ın yükseköğretim ve bilim danışmanlığını da yapıyor.