BIST 10.285
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.410,16
HABER /  GÜNCEL

İşte ilk açılım turunda ilk mesaj

İçişleri Bakanı Atalay'ın ilk durağı DSP'ydi... Görüşmeden ne öneri çıktı? DSP Lideri Türker, Atalay'dan ne istedi?

Abone ol

Kürt açılımı ile ilgili görüşme takvimini karara bağlayan hükümet muhalefet görüşmelerinde ilk adımı attı... İlk ziyaret DSP'ye oldu...

İçişleri Bakanı Atalay, DSP ile çok verimli bir görüşme gerçekleştiğini kaydetti...

Randevu vermeyen diğer partiler sorulduğunda ise şu yanıtı verdi: "Biz görevimizi yapıyoruz.. Kendileri bilir... Bu sadece AK Parti'nin sorunu değil. bütün partilerimizin sorunu. Özellikle bütün siyasi partilerimizle konuşmak paylaşmak istiyoruz. İstiyoruz ki TBMM çatı olsun, istiyoruz ki bu devlet projesi olarak yürüsün... Bu sadece Ak Parti'nin sorunu değil.. Bütün partilerin üzerinde zaten çok çalıştığı bir konu..."   

Bakan Atalay "Kendileri bilirler" dedi... Ardından açıklama yapan DSP Genel Başkanı Masum Türker ise Atalay'a CHP ve MHP ile uzlaşma için bir öneri sunduklarını kaydetti.

DTP İLE GÖRÜŞÜYORSA CHP VE MHP İLE DE GÖRÜŞMELİ

Masum Türker, neden görüşmeye cevap verdiklerini açıklarken Atalay'a sundukları öneriyi şöyle dile getirdi: "Eğer başbakan DTP ile görüşüyorsa diğer parti liderleriyle görüşmüyorsa MHP ve CHP'nin bu konuda haklı olduğunu, bu iki parti devre dışı bırakılırsa bunun zor olacağını, çözümsüz olacağını aktardık. Biz de böyle düşünüyorduk. Ancak arkadaşlarımızla değerlendirerek bu sıkıntıya dikkat çekmek için kendimizi feda ettik. Başbakana bu görüşlerimizi iletmesini istedik. Gerçekten bizim görüşümüz  Başbakan DTP ile görüşmüşse, madem bu proje kapsamında görüşüldü ve devlet projesi olması isteniyorsa öyleyse Başbakan diğer partilerle de bir araya gelmeli."

15 GAZETECİ İLE OLMAZ, HER KESİMİ KAPSAMALI

Masum Türker, gazetecilerle yapılan görüşmelere de dikkat çekerek bir başka önerilerini de şöyle aktardıklarını anlattı:

"Türkiye'de yalnızca 15 gazeteci ile konuşmanın bu sorunu çözemeyeceğini söyledik, basın sektöründeki meslek kuruluşları ile de ele alınmalı. Böylesi bir intibanın da yaratılmaması gerektiğini de kendilerine ilettik."

Masum Türker "Herhangi bir taslak sunuldu mu?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Bütün partileri kapsaması, devlet projesi olması açısından henüz bir taslak oluşturulmadığını ilettiler... Biz de işte bu noktada bütün partilerin bir projesi haline getirilmesi için mutlaka başbakanın CHP ve MHP ile bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kendilerine de ilettik."

AÇILIM ÇALIŞMALARI 3 EKSENDE YÜRÜYOR

Atalay, görüşmede Masum Türker'e Kürt açılımına ilişkin çalışmaları 3 eksende yürüttüklerini kaydetti. Masum Türker, açılımın 3 eksenini şöyle aktardı:

"Bugüne kadar bu alanda yapılan çalışmaları 3 eksende yürüttüklerini dile getirdi. Önce think tank gibi başlatılan bu çalışmalarda temel hedeflerinin parlamento çatısı altında görüşelecek bir devlet politikası yapmak olduğunu söylediler. İkinci eksen bu konudaki çözümü Türkiye'nin genelini kavrayacak demokratik açılıma bağlamak. 3. eksen ise sivil toplum örgütleri ile bir proje haline getirmek. Sonra tekrar görüşme yapabileceklerini dile getirdiler."

DSP Genel Başkanı Türker, diğer önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Biz bu konuda kendilerine böylesi bir açılımın bütün Türkiye'yi kavramak açısından doğru olduğunu, bugünden başlanması gerektiğini söyledik. Devlet eliyle yatırım yapılmasının bir işaret olacağını söyledik. Ekonomik anlamda yapılanların yetersizliğini dile getirdik.

Demokratik açılımla terör olgusunun birbirinden ayırdetmeleri gerektiğini söyledik. Terörün ayrıca ele alınması gerektiğini söyledik. Bu uyarımıza dikkat edeceklerini de söylediler.

Bölgede ciddi bir işsizlik ve yoksulluk var. Bu işsizliğıi ortadan kaldıracak çalışmalar yapılmadıkça yapılacak bütün çalışmaların başka nedenlerle zor durumda kalacağını söyledik."

7 PARTİDEN RANDEVU İSTEDİ, MHP VE CHP KAPILARI KAPADI

[PAGE]

Atalay, perşembe günü saat 11.00'de de DTP heyeti ile bir araya gelecek.

Beşir Atalay, Bakanlar Kurulu'nun da kararıyla 7 partiyi ajandasına aldı... Ancak bu 7 parti içinde MHP'nin tavrı başından beri netti... MHP Bakan'dan gelen randevuya ret yanıtı verdiğini de açıkça iletti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dün "Kimse safsatalarla gelip kapımızı çalmaya cüret edemez" demişti. Vural'ın sözleri kapıları daha dün kapatmıştı... Vural şunları söylemişti: "Biz bu milletin birlik ve beraberliğini savunan bir partiyiz. Bu tip safsatalarla MHP’nin kapısını çalmaya kimse cüret edemez. MHP olarak bin yıllık kardeşliğimizi bozacak, PKK ile el sıkışılarak müzakere döneminin başlatıldığı bir dönemde kesinlikle bir görüşme yaklaşımı içinde olmayacağız. Uyarıyorum; milleti kışkırtmayın. Biz Afrika’da bulunmuş yeni kabile miyiz?"

CHP BAKAN ATALAY İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

CHP Kürt açılımını sert sözlerle eleştirse de görüşmeye MHP kadar katı değildi. CHP "Madem DTP ile görüşme Başbakan tarafından yapıldı. O halde randevuyu da Başbakan istemeli. Bakan ile görüşme olmaz" tavrı hakimdi... Ancak bugün yapılan son değerlendirmeler neticesinde randevuya ret cevabı verilmesi kararlaştırıldı.

CHP'li Mustafa Özyürek "Başbakan gitti Ahmet Türk'le kendisi görüştü. Ama ana muhalefet partisi liderine içişişleri bakanına gönderiyor. Ahlmet Türk'ün muhatabı Recep Tayyip Erdoğan, Baykal'ın muhattabı Beşir Atalay. Bu olmaz. Biz de bu sorunu çözmek istiyoruz. İktidarın görevi yol haritasını ortaya koymak. Ama ortada bu yok. Milletin karnı soyut ifadelere tok" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise şunları söyledi: "Hükümetin ortaya somut bir proje koymadan, bu açılımın ne olduğunu kamuoyuna açıklamadan, halktan gizli ve halka rağmen muğlak bir süreç için CHP’yi kullanmasına izin vermeyiz. Ortada bir şey yokken sayın İçişleri Bakanı ile ne görüşeceğiz? Sayın Cumhurbaşkanı, ’Kimse başını devekuşu gibi kuma gömmesin’ diyor. Biz de kendilerine, ’Kimse dereyi görmeden paçayı sıvamasın’ diyoruz."