BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.470,85
HABER /  GÜNCEL

İşte Ergenekonun şeması

İddianamenin ek klasöründe örgütün şeması çizili. Veli Küçük, 1 Numara'nın hemen altında. Peki ya örgütün başı?

Abone ol Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerinde Ergenekon terör örgütünün şeması ortaya çıktı. Sekiz ayrı şema şeklinde deşifre edilenler arasında en üst lider olarak Veli Küçük'ün ismi yer aldı.

Soruşturma halen sürdüğü için haklarında dava açılmayan şüphelilerin ismine şemada yer verilmedi. Örgütün liderleri ve üst düzey yöneticilerinin isimlerinin şemada üzeri çizilmiş olması dikkat çekti.


1 numaranın ismi örtülü



Ergenekon iddianamesinin avukatlara verilen son klasöründe ortaya çıkan şemalarda sanıklarından ele geçirilen 'analiz, lobi' isimli belgelere ilişkin şemalar hazırlandı. Ergenekon şemasının yanı sıra örgütün deşifre edilen bölümü olan isimleri de ayrı bir şema ile gösterildi. Belgelerde 'Tuncay Güney İpek' şeklinde bahsedilen Tuncay Güney'in ifadeleri ve örgüt üyelerinden elde edilen CD'lerde yer alan bilgilere göre örgüt şemasının çizildiği belirtildi. Bu şemaya göre şu ana kadar belirlenen en üst lider Veli Küçük. Örgüt yapılanmasında 1 Numara var, ancak isminin üstü kapalı. Örgütün şemasında yer alan bilgilere göre; örgütün yayın organı Aydınlık Dergisi. İsmi verilmeyen 1 Numara'ya bağlı olarak şemada bulunanların yine üstü kapatılmış. Şemada Veli Küçük 1 Numara'ya bağlı isim olarak görülüyor. Veli Küçük'le Doğu Perinçek'in arasında bağ kuran bir kişinin de ismi verilmemiş. Şema örgütün deşifre edilen Lobi kanadına ilişkin Veli Küçük'ün ilişkileri adı altında 'Yazarlar, Basın Mensupları, İtirafçılar, Mafya, İşadamları, Politikacılar, Emniyet Mensupları, TSK.' Şemada belirtilen bu kollar içinde Basın Mensupları'ndan Aydınlık Grubu (Doğu Perinçek'in kadrosu) ve Adnan Akfırat, Mafya'da Sedat Peker, Ali Yasak, Sami Hoştan deşifre edilebildi.

Analiz isimli belgeye göre, Ergenekon Organizasyon Planı'nın gösterildiği EK-1 isimli şema şu şekilde: Örgüt Başkanı (Kontrol Dairesi- TSK ve Güvenilir Şahıslar)'nın adının altında 'İstihbarat, Analiz ve Değerlendirme, Operasyon, Örgüt İçi Araştırma' isimli askerlerden oluşan daire komutanlıkları var. Ergenekon'un faaliyet alanları EK-2 isimli şemada şu şekilde gösterildi: 'Legal' başlık altında; Sivil Toplum Örgütleri, Medya, Uluslararası Ticaret ve Bankacılık, İlaç-Kimya-Sanayi-Taşımacılık. 'İllegal' başlığı altında ise: Uyuşturucu ve Kimyasal Silah Üretimi. EK-3 isimli şemada 'Finans Girişimleri' anlatıldı. Bunlar sırasıyla, 'Naylon Şirketler, Yurtdışından Kaynak Aktarımı, Yurtdışı Ticari Faaliyetler, Spekülatif Kaynak Yaratılması' Ergenekon'un deşifre edilen Lobi kısmı şemalara döküldü. Ek-4'te Lobi Organizasyon Planı şeması yer aldı. EK-5 isimli şemada 'Faaliyet Alanları' başlığı 'Yurtiçi' ve 'Yurtdışı' olarak ayrılmış. EK-6 isimli şema: Lobi oluşumunun 'Finans Girişimleri' Sivil Toplum Örgütleri, İşçi Sendikaları, Holdingler, Vakıflar' şeklinde sayılıyor.