BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,06
ALTIN 2.468,72
HABER /  GÜNCEL

İşte doğunun Türkiye'ye ödediği vergi!

Vergi veririz-vermeyiz tartışmasına emonomistler de katıldı. Doğu ve günaydoğunun vergi rakamlarını açıklayan Kzılot bir çağrıda bulundu

Abone ol

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın Demokratik Özerkliği anlatırken kullandığı "Vergi vermeyiz" sözleriyle başlayan polemik siyasetçilerin ardından ekonomistleri de içine aldı.

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, Doğu ve Güneydoğu'daki 26 ilin ödediği vergilerin, toplam ödenen vergilerin sadece yüzde 3'ünü oluşturduğunu söyledi.

Sorunun vergi olmadığını söyleyen Kızılot herkesi kısır çekişmelerden uzaklaşıp bölgenin sosyal ve ekonomik sorunlarına çözüm arayışına çağırdı.


Kızılot'un "Doğu'da vergi geliri zaten yok gibi" başlıklı yazısında vergi oranlarıyla ilgili verdiği bilgi şöyle:

"2011 yılının ilk 6 ayı itibariyle, Doğu ve Güneydoğu illerinden toplanan vergilere bakıyoruz; neredeyse yok gibi.. Örneğin, Türkiye'de değişik adlar altında 2011 yılının ilk 6 ayında 122,7 milyar lira vergi toplanmış. Hakkari'de toplanan vergiler (9 milyon 568 bin TL), Türkiye'de toplanan vergilerin on binde 1'i bile değil! Hakkari, Tunceli, Iğdır, Ardahan ve Kilis'ten oluşan beş ilden toplanan vergiler (113 milyon TL), Türkiye'de toplanan vergilerin binde 1'ine yaklaşıyor. 19 ilden toplanan vergiler (1 milyar 128 milyon TL), Türkiye genelinde toplanan vergilerin yüzde 1'ini bile bulmuyor. Doğu ve Güneydoğu'daki 26 ilden toplanan vergilerin, toplam vergi gelirlerine oranı ise yüzde 3. Başka bir anlatımla, Türkiye'de toplanan her 100 TL verginin 3 TL'si Doğu ve Güneydoğu'dan tahsil edilmiş. Buna o illerdeki kamu görevlilerinin ücretlerinden alınan vergiler de dahil. Onu düşersek, oran daha da iner. Özetle, Doğu ve Güneydoğu'da vergi geliri neredeyse yok gibi. Kayıtdışılık da özellikle istihdam boyutuyla en yüksek düzeyde..."

KISIR TARTIŞMALARDAN ÇIKALIM ÖNERİSİ

Doğu ve Güneydoğu'da sorunun vergi olmadığını herkesin bildiğini anlatan Kızılot, "Doğu ve Güneydoğu'da yaşayanlar bizim bir parçamız. Olayı kısır çekişmelerden uzaklaştırıp, bölgenin sosyal ve ekonomik sorunları da dahil, kalıcı çözüm arayışlarına yönelmeliyiz" dedi.