BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

İşte bu da organik temizlik!

Üç çocuk annesi bir kadın girişimci olan Perihan Özgül tarafından yaklaşık bir buçuk sene önce kurulan Peri temizlik&Ev Lojistik Hizmetleri firması ülkemizde bir ilki gerçekleştirdi.

Abone ol

Standart malzemelerle yapılan temizlik haricinde, ekosisteme ve insan sağlığına zarar vermeyen boraks, soda, karbonat, organik sirke ve doğal sabun kullanılarak verilen temizlik hizmetine gösterilen ilgi hızla artıyor.

Girişimcilik yolculuğuna sıfır sermaye ile başlayan Perihan Özgül, aldığı işletme eğitimine ev hanımlığı ve annelik tecrübesini de ekleyerek sıra dışı bir temizlik firmasının temellerini attı. Yaklaşık bir buçuk sene önce üç makine ve beş elemanla kurulan Peri Temizlik, bu gün butik hizmet verebilen tam anlamıyla bir ev lojistik firması haline geldi. Ev temizliğinden yemeğe, her türlü organizasyondan hasta, yaşlı ve bebek bakımına kadar çok geniş bir hizmet yelpazesine sahip bir firma haline geldi. Bununla da yetinmeyen firma, ülkemizde tamamen doğal malzemelerle temizlik hizmeti veren ilk temizlik firması oldu.

Peri Temizlik’in kurucusu Perihan Özgül, “Kimyasal ev temizlik ürünlerinin insan sağlığına verdiği zararlar günümüzde bilimsel olarak kanıtlandı. Gerek bu ürünlerle temizlik yapan, gerekse bu mekanlarda yaşayan insanların sağlığı son derece olumsuz etkilenmektedir. Üzülerek belirtelim ki gün geçtikçe artan kanser vakalarında temizlik ürünlerinin etkisi göz ardı edilemeyecek boyuttadır. Kimyasal temizlik ürünleri sağlığımız kadar doğanın geleceğine de ciddi zarar veriyor. Sular ve topraklar hızla kirleniyor. Bu nedenle ekolojik temizliği ilk önce kendi evimde uyguladım ve çok memnun kaldım,” dedi.

BEŞ MALZEMEYLE ZEHİRSİZ TEMİZLİK

İlk olarak ekolojik temizlik üzerine detaylı ve uzun süren bir araştırma yapan Özgül, soda boraks, karbonat, doğal sirke ve doğal sabundan oluşan beş malzemeyle yüz güldüren bir temizlik sağlamayı başarır. Hatta sadece doğal sabunla bile mükemmel temizlik olabileceğini kendi evinin banyo ve mutfağında yaptığı denemelerde hayretle görür. Diğer malzemeleri de ekleyince en titiz ev hanımını bile tatmin edecek temizliğe ulaşır. Zamanla müşterilerinin ekolojik temizliğe ilgisi hızla artar. Evinin tertemiz görüntüsünün ardında zehir solumadığını ve doğaya zarar vermediğini bilmek müşterileri çok memnun eder.

Standart temizlik malzemelerinin bile en kaliteli ve dolayısıyla zararı en az olanlarını kullandıklarını, çok güçlü buhar makineleriyle arındırma ve durulama işlemlerini titizlikle uyguladıklarını belirten Özgül, müşterilerinin memnuniyeti kadar sağlıklarının da kendileri için çok önemli olduğunu söylüyor.

Özgül, özellikle alerjik bünyeye sahip kişiler, astım ve bronşit hastaları, hasta, yaşlı ve savunma sistemi zayıf kimseler, kemoterapi gören ya da kanser atlatmış olanlar, kronik hastalığı nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyanlar ve tabii ki bebek, çocuk ve hamileler için ekolojik temizliği tavsiye ettiklerini belirtiyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Ekolojik temizliğin nasıl uygulanacğı konusunda ise Özgül şu bilgileri verdi:

Uygulama çok basit ve etkili. Beş malzemenin yapısal özelliklerini bilmek yeterli.

Soda, boraks, karbonat özellikle banyo tuvalet, mutfak mermeri, duvar gibi sert zeminlerde üçü belli oranlarda karıştırılarak kullanılabileceği gibi ayrı ayrı da hijyen için yeterli. Örneğin yarım kova sıcak suda bir yemek kaşığı boraks, ikişer kaşık soda ve karbonat karıştırılıp tüm sert yüzeyler silinir. Doğal sabun ise ya suda eriterek ya da sert yüzeyli ovma süngerine sürülerek direkt olarak tüm yüzeylere uygulanır. Ardından yüzeyler sirkeli suyla durulanır.

Sadece karbonatlı ve sirkeli su ile bile temizlenmeyecek hiçbir yer yok. Bilgisayardan cep telefonuna mutfak tezgahından klozetinize ve üzerinde küçük bebeğinizin emekleyeceği yerlere kadar her alanda zehirsiz hijyenik temizlik sağlayabilirsiniz. Bunları keşfedince evinizin her alanına ayrı ayrı onlarca ve oldukça pahalı malzemeler kullanmaktan vazgeçiyorsunuz. Bu da işin ekonomik tarafı.”