BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

İşte 5 işçinin ölüm raporu!

Erzurum'un Aşkale ilçesinde ölen 5 TEDAŞ işçisiyle ilgili bilirkişi raporu tamamlandı

Abone ol

Raporda, gölette ölen personelin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitiminden geçirilmediği, önlem almadan deniz bisikletine bindikleri, kurtarma ekibi olmadığından yardımın çok geç ulaştığı vurgulandı.

Erzurum- Bayburt karayolu üzerinde, Karasu- 2 HES'in göletinden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için 5 işçi, 3 Nisan günü deniz bisikleti ile yola çıktı.

Bir bölümü buzla kaplı gölette deniz bisitletinin alabora olmasıyla suya düşen Mustafa Arifoğulları, Ahmet Sait Turan, Şahin Baykal, Feridun Öztürk ve Rıdvan Takım yardım isteyen çığlıklarına karşılık bulamadan öldü.

Olayın ardından Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Aşkale Cumhuriyet savcılığının istemi üzerine 5 Nisan günü 'taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'tan tutuklandı. Tuncer Yeşilyurt, personelin kendi inisiyatifleriyle gittikleri gerekçesiyle 30 Nisan günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Aşkale'de 5 işçinin ölümüne neden olan kaza ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakultesi Dekanı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, inşaat mühendisi Halil Yıldız, elektrikçi Barış Gerez'in hazırladığı bilirkişi raporu, 2 Mayıs günü Aşkale Cumhuriyet Savcılığına verildi.

İŞÇİLERİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK!

Valiliğin Aşkale Savcılığı'na gönderdiği rapora göre, 7 yıl önce yapılan Karasu 2-HES'in göletinde bulunan ve 29 köyün elektriğini sağlayan dört elektrik direğinin kaldırılmadan su tutulması eleştirildi. İşçilerin önce direklere ulaşmak için yürüyerek gitmek istedikleri, daha sonra deniz bisikleti ile gölete girdikleri ifade edilen raporda, Mustafa Arifoğulları dışındakilerin sosyal güvenceden yoksun oldukları belirtildi

DENETİM UYARISI

Bilirkişi raporunda "İşçiler eğitimsiz, taşeron şirket denetimsiz. Kazadan sonra Erzurum'da bir kurtarma helikopteri bulunamadı. Dalgıçlar ve helikopterler geldiğinde artık çok geçti. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilkyardım eğitimlerine katıldığı, sertifika aldıkları belirtilen personelin denetim yapıldığına dair hiçbir kaydına rastlanılmadı. Taşeron işçilerin eğitimlerinin verilmesi için ilgili firmaya herhangi bir ikazda bulunulmadığı, böylece de asıl işverenin yükümlülüğünü yerine getirmediği görüldü. Ayrıca taşeron işçilerin 'ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir' olduklarına dair sağlık raporları yok. Taşeron işçilerin eğitilmediği, temel tehlikelere karşı alacakları önlemlerin neler olduğunun kendilerine bildirilmediği, arızanın giderilmesi konusunda işçilere gerekli eğitim ve riskler konusunda bilgilendirme yapılmadan çalışmalarına göz yumulduğu belirlendi" dediler.

Öte yandan bilirkisi raporunda olayla ilgili olarak, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, taşeronluk yapan Temel Elektrik Sorumlu Müdürü, İş Güvenlik Sorumlusu, Karasu HES-2 şirket yetkilisi, İDEAL Enerji, güvenlik önlemi almadıkları için ölen işçilerden Rıdvan Takım ve Şahin Baykal'ın birinci derecede, ölen işçilerin 5'i ise deniz bisikletine iki kişiden fazla bindikleri için ikinci derecede sorumlu tutuluyor.

Bilirkişi vali, kaymakam, kriz merkezi konusunda ise sorumlu olup olmadığını saptayamadı. Savcılığın taktirine bıraktı.