BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'un siluetini bozacak 10 bina daha

İstanbul'un siluetini bozduğu için Başbakan'ın tepkisini çeken ve mahkeme tarafından yıkımına karar verilen kulelerinin bulunduğu sahile 10 adet yüksek bina daha yapılmaya başlandığı iddia edildi.

Abone ol

Bakırköy'de Veliefendi Hipodromu'nun önünde bulunan eski Sümerbank arazisinde Bizans dönemine ait AdaletBinası ve Sayfiye Sarayı kalıntıları yer alıyor.

'İstanbul'un tarihi silüete giren' 16:9 kulelerinin yakınında bulunan Bakırköy'deki eski Sümerbank arazisinde 22 katlı 10 adet blokun yapımına başlandı. İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın Veliefendi Hipodromunun bulunduğu alanda yapılacağını açıkladığı Çırpıcı Şehir Parkı'nın yanında yer alacak 62 dönümlük araziye Doğa Mimarlık tarafından Pruva 34 projesi adı altında 7'si rezidans, 3'ü otel olarak kullanılacak 10 blok inşa edilecek. İnşaat çalışmalarının başladığı arazide Bizans dönemine ait Adalet Binası (Hebdomon Tribünalis) ile Sayfiye Sarayı (Hebdomon lucundianea) antik yapı kalıntıları bulunuyor. Arazinin bir kısmında yüzeye çıkan ve İstanbul 1 Nolu Koruma Kurulu tarafından tescillenen kalıntılar Bizans yerleşiminin bilinen az örneklerinden olması nedeniyle önem taşıyor.

SİLUET TARTIŞMALARINDAN DERS ÇIKARILMADI

Başbakan Erdoğan'ın şehrin silüetini bozduğu için traşlayın talimatı verdiği 16:9 kulelerinin bulunduğu sahil şeridinde yeralan Pruva 34projesinin aynı olumsuz etkiyi göstereceğini söyleyenMimarlar OdasıİstanbulŞubesi Genel Sekreteri Ali Hacıalioğlu, "Bu tartışmalardan adeta hiçders çıkarmamış gibi çok yakınındayeni imar kararlarının da bu şekilde verilmesi samimiyetsizliğigösteriyorö dedi.Tarihi yarımadaya yakınlığı nedeniyle 16:9projesinin siluete daha fazla etki yaptığını belirten Hacıalioğlu "Sultanahmet Camisine olan izdüşümü 16:9 kadar olmayabilir. Ancakfarklı bir açıdan baktığınızda aynı olumsuz etkiyi gösterecektir. Bazı açılardan algılanamayabilir ancak bazı açılardan çok ciddi şekilde siluet dengesini bozacak bir görünümü olacaktır" şeklindekonuştu.

DEPREM AÇISINDAN SAĞLIKLI DEĞİL

Sahilşeridinde ve Çırpıcı Deresinin hemenyanıbaşında bulunan arazide yapılaşma yoğunluğu turizm tesisleri için 2,5 emsal,turizmticaretalanı için 2 emsal,ticaret vekonutalanı için 1 emsal olarak belirlenmiş. Yaklaşık 2 emsalinşaat izninin yerin 12 metre derinliğinde 3-4 katbodrum katı anlamına geleceğininaltını çizen Hacıalioğlu "Altyapı dengesi yoğunluğunu bozucu yoğunlukta. (Yapılaşmanın)deniz ve dere kenarında olması nedeniyle aşırı düzeydebodrum katı da inilerekdepremsellik ve korozyon açısından çoksağlıklı olduğu söylenemezö dedi. Hacıalioğlu, yüksek yoğunluklu imarınbölgeye ciddi bir nüfus yoğunluğu getireceğini söyleyerekprojenin nüfusunihtiyaç duyacağı kamusalalanlara yer ayırmadığını da ekledi.

BİZANS KALINTILARININ KORUNMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR

Özelleştirme sürecinde yıkılan Sümerbank fabrikasının bulunduğu arazide Bizans dönemineait Adalet Binası (Hebdomon Tribünalis) ile Sayfiye Sarayı (Hebdomon lucundianea) antikyapı kalıntıları bulunuyor.İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüyüzeyde görülen bazıduvar kalıntıları ve buluntular üzerine kazıçalışması yaptı. Kazılarda çıkan buluntuların M.S. 6-13 yy'a ait olduğu, Bizansdönemi yerleşiminin bilinen az örneklerinden olduğu I No'luKoruma Kurulu tarafından tescillendi. Arkeolojik kalıntılarınkültür varlığı niteliği taşıdığının belirtildiği kararda komşu parsellerde dekültür varlığı niteliği taşıyabilecek buluntuların olabileceği belirtildi.

KORUMA KURULU "TARİHİ KALINTILAR ZARAR GÖRMESİN" DEDİ

Öte yandanKültürBakanlığıİstanbul1NumaralıKorumaKuruluinşaatsırasında kalıntılarınzarargörmesini önleyicikorumatedbirlerinin alınmasına, kalıntılara ilişkinuygulamatamamlanmadan iskan izni verilmemesi gerektiğine karar verildi. Araziye bu kalıntılarınkorunmasıkarşılığındainşaatyapma izni verildiğine dikkat çeken Hacıalioğlu "Sizdenizkenarında, dere yatağında bütünüyle aşağıya iniyorsunuz.Yüzeydetemelizlerigözüken Bizans kalıntılarınkorunmasıpek mümkün gözükmüyor" ifadelerinikullandı.