BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'İstanbul'un 10 bin camiye ihtiyacı var'

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, "Bugün İstanbul'da 3 bin 365 cami var. İstanbul'da en azından 10 bin tane daha camiye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum" dedi.

Abone ol

İSTANBUL'da 3 bin 365 caminin olduğunu belirten İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, "İstanbul'da en azından 10 bin tane daha camiye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum" dedi.

Camiler Haftası nedeniyle konuşan Müftü Yılmaz, Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeyrek asırdır Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı kutladığını hatırlatıp, hafta boyunca düzenlenecek etkinlikleri anlattı.

"Camilerimiz fonksiyonel olsun istiyoruz. Cami sadece belli yaştaki insanlara değil çocuklara, gençlere, yaşlılara, engellilere, kadınlara da hizmet veren ortamlar sunsun" diyen Müftü Yılmaz, "Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla görüşmelerimiz oldu. Bundan sonra yapılan camilerin bu tür çok fonksiyonu olmasıyla ilgili adımlar atılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da cami yerinin tespitinde ve caminin projelendirilmesinde etkin olması ile yasal alt yapı hazırlandı" ifadelerini kullandı. 

945 CAMİDE KÜTÜPHANE KURULDU

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul'daki camilerde kütüphane kurulması çalışmalarının devam ettiğini belirtti. İstanbul'da 39 ilçe olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Bu ilçelerde bulunan 945 camide kütüphane kurulmuş vaziyette. Kütüphane kurma çalışmaları devam ediyor. Biz bu sayının 3 bin 365 caminin tamamına yayılmasını istiyoruz. Kitap okuma alışkanlığını arttıracak her türlü ortamı değerlendirmeye çalışılıyoruz.'' dedi. 

İSTANBUL'DA 10 BİN CAMİYE İHTİYAÇ VAR

Müftü Yılmaz, İstanbul'da cami sayısının yeterli olmadığına dikkati çekerek, ''İstanbul'da olması gereken cami sayısı, nüfusa göre 15 bindir ama bugün İstanbul'da 3 bin 365 cami var. İstanbul'da en azından 10 bin tane daha camiye ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum. İstanbul'da bazı yerlerde 50 bin kişiye, 30 bin kişiye bir cami düşüyor. Bu çok büyük bir rakam. 30 bin kişin olduğu yerde bir tek cami bulunması, özellikle cemaatin en yoğun olduğu zamanlarda yer bulamamasına neden oluyor. İnsanlarımızın cami ihtiyaçlarının karşılanacağı adımların atılması lazım.'' ifadelerini kullandı. 

30 KADAR CAMİMİZ YENİDEN YIKILIP YAPILACAK

İstanbul'da 1999 depreminden önce yapılmış camilerin deprem yönetmeliğine göre yeniden yapılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''Tarihi camilerimizde bir problem yok. Kadıköy'de böyle bir çalışma var. Kentsel dönüşümde 20-30 kadar camimiz yeniden yıkılıp yapılacak. Aynı şeyin İstanbul'un pek çok yerinde geçerli olduğunu düşünüyorum.'' diye konuştu.