BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da mesai 6'da başlasın!

İstanbul nüfusu her geçen dakika artarken altyapı sorunlarından dolayı günlük hayat büyük ölçüde sekteye uğruyor. Peki sorun nasıl çözülür? İşte öneriler...

Abone ol

İstanbul nüfusu her geçen dakika artarken altyapı sorunlarından dolayı günlük hayat büyük ölçüde sekteye uğruyor. Özellikle yaşanan trafik sorunu çekilmez hale geldi.

Uzmanlar, yetkililer, profesörler vs. hemen hemen her kesimden günümüzde kullanılan bir
deyişle “Akil İnsanlar” bu sorunun çözümü için öneriler sunmuş ve proje üretmişlerdir. Fakat gelinen noktada İstanbul’un trafik sorunu her geçen gün büyüyerek devam etmektedir.

Trafik sorunu için üretilen projelere bir yenisini de, İstanbul’un trafik yoğunluğunun yüzde 29’unu oluşturan servisçilerden geldi. İstanbul Birliği Derneği (İSTAB) üyeleri yaptıkları toplantılar sonucunda bir çözüm önerisi üretmişler ve bu çözümü yetki mercilere ulaştırmışlardır.

İşte İSTAB’ın yetkili mercilere ulaştırdığı o çözüm önerisi;

İstanbul ilinin trafik yoğunluğunu, her gün saat 08.30 da işlerinde ve okullarında olmak için aynı saatte sokağa çıkan insanlar oluşturmaktadır.

Hal böyle olunca ve olmaya devam ettiği sürece, İstanbul’un hızlı ve sorunsuz için yapılacak tüm yatırımlar maalesef yetersiz ve yavaş kalmaktadır, kalacaktır da…

Çözüm,

Eğer toplumun iş başlangıç ve çıkış saatleri düzenlenirse İstanbul ili yatırım yapmadan, beklemeden, mevcut yol ve araç kapasitesi ile fevkalade tatmin edici çözüme kavuşacaktır.

Bir tasnif yapıldığında, İstanbul ili, İşçiler, Memurlar, Özel Sektör Çalışanları ve Öğrenciler olarak 4 başlıkta gruplanabilir.

Yapılacak düzenlemede;

İşçiler, sabah 06:00 de işbaşı yapmalı. 15:00 de paydos etmeli.

Memurlar, sabah 07:00 de başlamalı, 16:00 da paydos etmeli.

Okullar, sabah 08:00 da başlamalı 15:30 da paydos etmelidir.

Özel sektör, sabah 08:45 de başlamalı 17:30 de paydos etmeli

Üniversiteler, sabah 10:00 da başlamalı.

Bu sayede, yoğunluğu zamana yayılacağından, trafik akış hızı artacak, hızlı bir şekilde gidilecek yere varılacağından, trafik yoğunluğu azalacaktır.

Önerinin diğer yansımaları ise;

a) Daha erken paydos ettiği için ve daha az zamanını trafikte harcayan, günü daha verimli yaşayarak geçiren ve ailesiyle daha fazla ilgilenme fırsatı bulan, sosyal açıdan mutlu bir çalışan grubu ortaya çıkacaktır.

Binlerce önlem ve yatırıma rağmen çözülemeyen İstanbul’un trafik sorununa acaba bu öneri çözüm olabilir mi ? Tasarı kabul edilirse yaşayıp göreceğiz.