BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.412,74
HABER /  GÜNCEL

İstanbulda ekmeğe zam yolda

İstanbul'da dar gelirliyi üzecek bir haber; ekmeğe zam yolda. Peki zam ne zaman yapılacak?

Abone ol

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul'da ekmeğe şu anda zam yapılmayacağını belirterek, yılbaşından sonra yapılacak hesaplara göre zam oranının belirleneceğini söyledi. Özer, Halk Ekmek büfelerinin sağlıksız koşullarda hizmet verdiğini savundu.

Sancaktepe'de basın toplantısı düzenleye Fahri Özer, Halk Ekmek'e yüklendi. İstanbul'da kurulan halk ekmek fabrikalarının fırıncı esnafını yok etmek için savaş açtığını iddia eden Özer, işçi çalıştırarak istihdam yaratan fırıncı esnafının hemen yanına, karşısına ve hatta önüne halk ekmek büfeleri koyulduğunu ve böylelikle haksız rekabet yapıldığını ileri sürdü. Halk Ekmek büfelerinin sağlıksız koşullarda hizmet verdiğini öne süren Özer, ''Halk ekmekler yetmezmiş gibi birde başımıza komşum fırınlar adı altında açılmaya başlanan fırınları çıktı. Bizim fırıncımızdan istenen özel yapı iskan şartı bu fırınlardan istenmiyor. Bunlarda yetmedi büyük sermaye sahipleri açtıkları marketlerin ve alışveriş merkezlerinin içine yasa ve yönetmeliklere aykırı fırınları açmaya başladılar. Ekmek fiyatının sorun olduğu ülkemizde, yetkililer ekmek fiyatlarının artması için elinden geleni yapıyorlar.'' şeklinde konuştu. Özer, açılan her fırının ekmeğe zam sebebi olduğunu savundu. Özer, İstanbul'da ekmeğe şu anda zam yapılmayacağını belirterek, yılbaşından sonra yapılacak hesaplara göre zam oranının belirleneceğini söyledi.

İstanbul fırıncılarının derdini halkla ortak çözmek istediklerini dile getiren Özer, tüketici olmazsa fırıncının da olmayacağını, bu nedenle İstanbul'da ekmeğe kesinlik zam yapmayı düşünmediklerini aktardı. İstanbul'daki fırın sayısının 10 yıl süreyle dondurulması gerektiğini bildiren Özer, 10 bin nüfusa 2 adet fırın orantısının gözetilerek fırınların kapasite kullanım oranlarını yüzde 70-80'lere çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. ''Halkımıza ucuz ekmek yedirmek isteniyorsa halk ekmek fabrikaları derhal kapatılmalıdır'' diyen Özer, ''Biz İstanbul fırıncısı olarak fakir fukara vatandaşı büfelerin önünde kuyrukta bekleterek onurlarıyla oynamadan fırınlarımızdan ucuz ekmek değil bedava ekmek vereceğimizi kamuoyuna deklare ediyoruz. Halk ekmek fabrikalarının da fırıncılık ve unlu mamul sektörüne eleman yetiştiren okul haline dönüştürülmesini istiyoruz.'' diye konuştu.

Artık bıçağın kemiğe dayandığını ifade eden Özer sözlerini şöyle sürdürdü: ''Eğer Halk ekmek büfeleri kaldırılmazsa, komşum fırınlar, alış veriş merkezlerindeki fırınlar, sahte ekmek büfeleri, hakiki halk ekmek büfeleri kaldırılmazsa yeni fırın yapımı durdurulmazsa, o zaman eylem zamanıdır. 2010'un Ocak ayının ilk haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bahçesinde oturma eylemi yapacağız. 10 Ocakta İstanbul fırıncıları tatil haklarını kullanarak ekmek üretmeyecek. 16 Ocak'ta iş yavaşlatma eylemi yapacağız ve sadece bakkallara ekmek vereceğiz. 17 Ocak pazar günü yine tatil hakkımızı kullanarak, ekmek üretmeyeceğiz. Eğer sorunlarımız hala çözülmezse Fahri Öze, sorunlar çözülene kadar İBB önünde açlık grevine başlayacak.''