BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  GÜNCEL

İstanbulda dev Afrika zirvesi

İstanbul, ilk kez düzenlenecek ve yarın başlayacak Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesine ev sahipliği yapacak.

Abone ol

İstanbul, ilk kez düzenlenecek ve yarın başlayacak Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesine ev sahipliği yapacak.

Afrika Birliği'nin (AfB) 53 üyesinin tamamının davet edildiği zirveye, 6'sı devlet başkanı düzeyinde 50 civarında ülkenin katılacağı belirtiliyor.

İstanbul Çırağan Sarayında "Ortak Bir Gelecek İçin Dayanışma ve İşbirliği" sloganıyla düzenlenecek zirveye Burkina Faso, Cibuti, Ekvador Ginesi, Komorlar, Mali ve Sudan'ın devlet başkanı düzeyinde, diğer ülkelerinse devlet başkanı yardımcısı, başbakan ya da dışişleri bakanı düzeyinde katılmaları öngörülüyor.

Zirveye 20 kadar uluslararası kuruluşun temsilcisinin de katılacağı öğrenilirken, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping'in yanı sıra BM Genel Sekreterinin Afrika özel danışmanı ile Afrika Kalkınma Bankasının özel danışmanı ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da zirvede hazır bulunması bekleniyor.

Bununla birlikte diplomatik kaynaklar, zirveye katılacak ülkelerin sayısının son dakikaya kadar değişebileceğini ifade ediyorlar.

ZİRVE PROGRAMI
Zirve programı çerçevesinde yarın sabah Yüksek Düzeyli Memurlar toplantısı, öğleden sonra da Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlenecek. Bu toplantılarda, zirvenin sonuç bildirisi ve ona ek olarak kabul edilecek eylem planıyla ilgili çalışmalar yapılacak.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın ev sahipliğinde yine Four Seasons Otel'de öğle yemeğinin verileceği yarın, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın toplantının ilk bölümüne katılacağı, daha sonraysa yerini Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'na bırakacağı öğrenildi.

Salı sabahı ise zirvenin katılımcıları kendi aralarında ikili görüşmelerde bulunacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Çırağan Sarayında verilecek öğle yemeğinin ardından da Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin resmi açılışı yapılacak.

Zirvenin sona ermesinden sonra akşam saatlerinde aile fotoğrafı çekilecek ve basın toplantısı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de aynı gün konuklara Feriye Lokantasında akşam yemeği verecek.

Afrikalı konuklar için 20 Ağustosta da İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarını gezme şansını bulacakları bir sosyal program hazırlandı. Zirve süresince konukların eşleri için de ayrı bir program uygulanacak.

Zirvenin yanında ayrıca, 18-20 Ağustos günlerinde DEİK ve TOBB tarafından, çok sayıda Türk ve Afrikalı iş adamının katılacağı Türk-Afrika İş Forumu düzenlenecek.

ZİRVENİN ÖNEMİ
İstanbul'de yapılacak Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinde, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini daha da geliştirecek ilave yol ve yöntemlerin belirlenmesi planlanıyor.

Türkiye, bu zirveyle Afrika ülkeleriyle her alanda işbirliğine ivme kazandırmayı ve bu işbirliğini sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Ankara, 1998 yılında benimsediği Afrika Eylem Planı doğrultusunda bu kıtaya açılımını sürdürürken, bu kıtayla işbirliğini geliştirme arzusu çerçevesinde, ilk kez düzenlenecek zirveyi her 5 yılda tekrarlamayı planlıyor.


TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ
Sahra Altı Afrika'sında ilk büyükelçiliğini 1926 yılında Addis Ababa'da açan ve bugün bu kıtada 12 büyükelçiliği bulunan Türkiye, bu sayının yeterli olmadığından hareketle, gelecek yılın sonuna kadar, özellikle Sahra Altı Afrika'sında 15 yeni büyükelçilik açmak için çalışmalarda bulunuyor.

Türkiye-Afrika ilişkileri, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilere ivme kazandırmak amacıyla 1998 yılında Afrika Eylem Planının benimsenmesinin ardından yoğunluk kazanırken, Türkiye, 2005 yılını da "Afrika Yılı" ilan etmiş ve Türkiye'den Afrika ülkelerine üst düzey ziyaretler düzenlenmişti.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerinin de güçlendiği gözlenirken, 2005 yılında toplam 9 milyar dolarlık ticaret hacminin, 2007'de 13 milyar dolara yükseldiği, bunun 6 milyar dolarının Sahra Altı Afrika ülkeleriyle olan kısmı oluşturduğu ifade ediliyor.

Türk şirketlerinin Afrika'daki yatırımlarının toplamı da 400 milyon doları geçerken, Türk firmalarının Afrika'da 2007 yılında üstlendiği projelerin toplamı da 5,8 milyar dolar.

Kıtadaki 8 barışı koruma operasyonundan 6'sına fiili katkıda bulunan Türkiye'nin, 2005 yılından bu yana Afrika ülkelerine verdiği insani yardımların değeri 12 milyon doları geçti. Önümüzdeki dönemde de Türkiye, Afrika'daki kalkınma projelerine 50 milyon dolarlık ek ödenek verecek.

THY de 2005 yılından itibaren Afrika ülkelerine olan uçuşlarını artırırken, aynı yıl Afrika'daki ilk ofisini Addis Ababa'da açan TİKA, 2006 yılında Hartum, 2007'de de Dakar'da yeni ofislerini hizmete soktu.

Türkiye ayrıca, Afrika ülkelerinden öğrencilerin büyük çoğunluğuna yüksek öğrenim bursları sağlarken, 2007-2008 eğitim öğretim döneminde Afrika ülkelerinden öğrencilere 300'ün üzerinde burs tahsis edildi.

Diplomatik kaynaklar, Afrika ülkelerinin de Türkiye'nin kıtada daha etkin roller üstlenmesini arzu ettiğine işaret ederken, Türkiye'nin AfB tarafından stratejik ülke ilan edilen az sayıda ülkeden biri olduğuna dikkat çekiyor. AfB, bugüne kadar sadece Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Güney Amerika, AB ve Türkiye'yi stratejik ortak ilan etti.