BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

İstanbul’da araçlara egzoz gazı” denetimi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da egzoz gazı denetimi gerçekleştiriyor. Yapılacak olan ölçümler sonucu egzoz gazı eşik değeri üzeri...

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da egzoz gazı denetimi gerçekleştiriyor. Yapılacak olan ölçümler sonucu egzoz gazı eşik değeri üzerinde çıkan araçlara 1755 TL para cezası uygulanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otobüs, kamyon ve servis minibüslerinin egzoz gazı emisyon ölçümlerini sıkı takibe aldı. Bu çerçevede, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Mahmutbey Gişeler’de egzoz gazı emisyon denetimleri yapıldı. Ekipler, dizel ve benzinli araçlar için bilgisayarlı sistem ile ölçüm yaptı. Devam edecek denetimlerde sınırı aşan araç sahiplerine 1755 lira para cezası uygulanacağı, egzoz emisyon ölçüm pulu olmayan sürücülere de 875 TL para cezası uygulanacağı açıklandı.
Denetimler hakkında bilgi veren Çevre Mühendisi Ergül Çınar, “Bakanlığımızın yayınlamış egzoz emisyonu kontrolü yönetmeliği çerçevesinde İstanbul’da egzoz gazı emisyon ölçümü yapıyoruz. Bakanlığımızın bize temin etmiş olduğu yazılım çerçevesinde bu ölçümler gerçekleştirildi. Sınır değerler geçildiği takdirde 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereği 1755 TL idari yaptırım uygulanıyor. Egzoz emisyon pulu olmayan araçlarımıza da 875 lira cezai işlem uygulanıyor. Otomobillerin ilk üç yaz sonunda egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmaları gerekir. Devamında da her iki yılda bir yaptırmaları gerekir. Bunun haricinde kalan diğer araçların her yıl bakanlığımızın yetkilendirmiş olduğu egzoz emisyon ölçüm istasyonları vardır. Burada gerekli ölçümleri yaparak pullarını almaları gerekir” dedi.
Benzinli araçlarda karbonmonoksit emisyonuna, dizel araçlarda da duman koyuluğuna baktıklarını belirten Çınar, “Duman koyuluğuna göre aracımızdaki yazılım bizi uyarıyor” diye konuştu.
(İHA)