BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İstanbul sel yaralarını sarıyor

Kilyos'ta derenin taşmasıyla hasar gören evler de su tahliye ve temizleme çalışmaları gün boyu sürdü.

Abone ol

İstanbul’da yaşanan sel felaketinde en çok zarar gören yerlerden biri olan İkitelli Basın Ekspres Yolu üzeri ve çevresindeki ev ve işyerlerindeki enkaz kaldırma, temizleme çalışmaları yapıldı.

Selde Ayamama deresinden taşan suyun kapladığı Basın Ekspres Yolu üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Park ve Bahçeler, Fen, İmar Müdürlüklerine bağlı birçok birimine bağlı işçiler, enkaz kaldırma ve çevre temizleme çalışmaları yaptılar. Özel temizlik ekiplerinin de katıldığı çalışmalarda yollardaki çöpler alındı. Selin yaşandığı ilk gün birçoğu yağmalanan bir alışveriş merkezine ait porselen takımların kırılan parçaları da belediye işçileri tarafından poşetlere konularak kaldırıldı. Öte yandan 13 kişiye mezar olan İkitelli Tır garajında ise, zarar gören araçlar ise vinçlerin yardımıyla kaldırılırken Ayamama Deresi kenarları ise belediye ekipleri tarafından iş makineleriyle düzenlendi. Yine de bazı vatandaşlar ın sel sonucu yollara dökülen bazı malzemeleri topladıkları görüldü.
Basın Ekspres Yolu yakınında bulunan selde giriş ve zemin katlardaki birçok evin su bastığı İkitelli Gülistan Sokak’ta ise vatandaşların temizleme çalışmaları halen devam ediyor. Trilyonluk zararın meydana geldiği içinde servis ve showrom bulunan bir otomotiv şirketinde ise, halen bazı araçlar enkaz altında. Tadilat çalışmaları devam eden işyerinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, enkaz kaldırma ve çevre temizleme çalışmalarının aralıksız olarak sürdürüleceğini belirtiyorlar.

Ev ve işyerleri bulunan vatandaşların teselli oldukları tek şey, yaşanan maddi zararın yanında canlarını kurtarmış olmaları. Ortağıyla yaklaşık 3 ay önce açtığı oto yıkama ve bitişiğindeki evi sular altında kalan 29 yaşındaki Salih Sefer, yaklaşık 200 bin TL zararının olduğunu belirterek, “Müşterilere ait biri lüks cip olmak üzere 4 otomobil, yıkama makineleri, evimdeki eşyalar, ofisimdeki plazma, bilgisayarlar kullanılamaz hale geldi. Ama buna da şükür birçok insan öldü. Biz canımızı kurtardık. Mal geri gelir ama can gelmez" diye konuştu.

Ağabeyi ile tekstil makineleri parçaları satan işyerinin sahibi Sefer Tok ise binlerce lira maddi zararlarının olduğunu söyleyerek, “Giriş kattaki makine parçaları sularla birlikte gitti. Afet ilahi takdir. Afet işte bir anda bastırdı. Canımızı kurtardığımıza şükrediyorum” dedi. Kiracısının oturduğu bodrum katındaki evi sular altında kalan Recep Kaymaz, bütün eşyalar kullanılamaz hale geldiğini belirterek, “Sadece bizim değil tüm sokaktaki binaların bodrum ve giriş katlarını sular altında kaldı. Eşyaları çöpleri attık. Halen pis çamur ve suları temizlemek için uğraşıyoruz" dedi.