BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,20
ALTIN 2.450,76
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul için kritik uyarı

Eğer böyle giderse 4-5 yıl içinde patlama ihtimali çok yüksek

Abone ol

Dünyanın en çok alıntılanan sosyal bilimcilerden, coğrafya profesörü David Harvey Marksist düşünceye mekân fikrini dahil etmesiyle tanınıyor.

İşte o isimle kentsel dönüşüm üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Harvey'in özellikle İstanbul'daki projeler için söyledikleri şaşkınlık verici. Üçüncü Köprü, Kanal İstanbul gibi projeler ve İstanbul'daki kentsel dönüşüm için "emlak balonu "oluşmuş diyen Harvey ekliyor:"Bu balon 4-5 yıl sonra patlayabilir". İşte Harvey ve Harman'ın söyleşisinden çarpıcı kısımlar:

Çin’in de devasa konut projeleriyle aynı modeli benimsediğini söylüyorsunuz.

Evet. Üç gündür İstanbul’dayım, aynı şeyi burada da görüyorum. Emlak balonu oluşmuş, üçüncü köprü ve Kanal İstanbul gibi çevreyi değiştirecek muazzam inşaat projeleri için teklifler var. Fakat 4-5 yıl içerisinde bu balonun patlaması çok yüksek bir olasılık. İstanbul’u küresel bir şehir yapma isteğini görüyorum. Küresel bir şehirde yaşamayanlar çok şanslı. Dubai, Mumbai, ve Şangay yeni küresel şehirler. Dünyanın daha fazlasına ihtiyacı olduğunu kim söylüyor? Bu yüksek fiyatlı konut satanlar için avantajlı.

İstanbul’da şiddetli bir kentsel dönüşüm de yaşanıyor. Belli mahallelerde başlayan soylulaştırmanın nedenleri nelerdir?

Şehrin çevresinde yaşayan varlıklı sınıfların merkeze geri dönme isteği... Dünyanın birçok yerinde şehirlerde yaşam kalitesi düşüyor. Burada tabii ki güvenlik sorunu da devreye giriyor. Özel güvenliğin koruduğu, yüksek duvarların arkasında sitelerin sayısı artıyor. Şehrin en heyecan verici yanlarından biri farklı insanlarla tanışabilmektir. Homojen bir toplulukla duvarlar arasına sıkışmak sıkıcı olmalı!

“Kentsel dönüşüm kapitalizmin müziğiyle dans ediyor” demiştiniz. Nasıl bir çıkış yolu önerirsiniz?

Yapmaları gereken en önemli şey spekülasyonu engellemek. Emlak spekülasyonun önüne ev kredilerinin faizlerini artırmak ya ev satın alırken paranın yüzde 15’ini nakit ödeme gibi şartlar geçebilir. Çin geçen yıl pazarın kontrolsüz büyümesinin önüne böyle geçti. Enteresan olan şu, finansal kurumlar hem inşaat projelerine hem de evi alacaklara kredi veriyor. Finansal kurum hem arzı hem de talebi yaratıyor. Kısır bir döngüye giriliyor bu da dibe vuruşa götürüyor.