BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,83
ALTIN 2.430,96
HABER /  GÜNCEL

İstanbul için korkutan deprem oranları!

AFAM’ın yaptığı araştırmaya göre İstanbulluların yüzde doksandan fazlası depreme hazırlıksız... İşte o korkutan uyarılar...

Abone ol

İstanbul Aydın Üniversitesi’ne bağlı Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) tarafından yapılan ‘İstanbul Afet Durumu ve Afet Algısı Araştırması’nda, deprem riski taşıyan bölgede bulunan İstanbulluların kendilerini herhangi bir afete karşı hazır hissetmedikleri ortaya çıktı.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, araştırmada ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç ise, deprem bölgesinde bulunan İstanbul’da yaşayan vatandaşların sadece yüzde 14.6’sının herhangi bir afetle ilgili eğitim aldıkları.

BİNALARIN ÇOĞU ÇÜRÜK

Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) tarafından İstanbul’un 39 ilçesinde 2 bin 650 kişiyle yüz yüze yapılan araştırma, İstanbul halkının herhangi bir afete hazır olmadığını değerlendirmek, vatandaşların deprem başta olmak üzere sel gibi afetlere karşı bir planlarının olup olmadığını belirlemek amacıyla yapıldı. AFAM, araştırmasında İstanbulluların deprem başta olmak üzere diğer afetlere karşı hazırlıklı olmadığı, herhangi bir eğitimd almadıklarını belirledi.

AFAM’ın araştırmasında ortaya çıkan dikkat çekici sonuçlar şöyle: Araştırmaya katılan İstanbulluların yüzde 96’sı kendilerini herhangi bir afete karşı hazır hissetmediklerini söylerken katılımcıların sadece yüzde 14.6’sı her hangi bir afete karşı eğitim aldıklarını söyledi.

İNSANLAR DUYARSIZ

Araştırmaya göre evinde afet çantası ile beraber ilk yardım çantası bulundurmadıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 98.

Evlerinde afete karşı herhangi bir tedbir alınması konusunda, katılımcıların yüzde 99,98’i evlerinde deprem kaçış planı, yangın kaçış planı, afetler ile ilgili uyarı yapan yangın detektörü bulunmadığını söyledi. Çalışmaya katılanların yüzde 38’i afet sigortası yaptırdığını söylerken yüzde 62’si yaptırmadığını açıkladı.

Evlerinin şimdiye kadar herhangi bir özel veya devlet kuruluşu tarafından deprem incelemesi geçirmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 70.5.

Katılımcıların yüzde 87’si evlerinde güçlendirme yapılmadığını ifade ederken yüzde 91’i güçlendirme geçiren evde oturmadığını söyledi.