BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İstakoz ziyafetinde açlık zirvesi

Dünyanın en güçlü 8 ülkesinin lideri, Afrika'da ki yoksulluğu önlemek amacıyla buluştu. Ancak zirvedeki yemekler G-8 Zirvesi'nin gündemiyle oldukça uyumsuzdu.

Abone ol

İskoçya'da düzenlenen G-8 Zirvesi, İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in dün akşam verdiği yemekle resmen başladı. Tony Blair'in evsahipliği yaptığı zirvenin ana gündem maddelerini, Afrika ülkelerindeki yoksulluk ile küresel ısınma oluşturuyor. Blair, Gleneagles Oteli'ndeki dün akşam başlayan çalışma yemeğinde dünyanın en güçlü sekiz liderine Afrika ülkelerinin borçlarının silinmesini ve yardımın iki katına çıkarılmasını önerdi. Fakat İngiltere, Fransa, ABD, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya liderlerinin ağırlandığı yemekte sunulan 'ihtişamlı' menü, açlık konusuyla tezat oluşturdu.

Fransa'da eğitim gören Michelin yıldızlı İskoç aşçı Andrew Fairlie, deniz ürünleri ağırlık bir menü oluşturdu. G-8 liderleri aperatif olarak Belarus'tan getirilen havyar ve ana yemek olarak viskide tütsülenmiş istakoz yedi. Tatlı olarak ise Kraliçe Elizabeth'in favorisi olan kakaolu puding servis edildi. Deniz ürünlerinden hoşlanmayanlar için Angus bifteğini tercih etti.

Afiyetle yenilen yemekte yoksulluk konusunda bir uzlaşma çıkmadı. Almanya ve İtalya, yardımın iki katına çıkarılması önerilerine karşı çıktı. Ancak G-8'ler borçların silinmesi konusunda anlaştı. Blair'in önümüzdeki 2 günde liderleri ikna çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

Bush'tan ısınma yorumu

ABD Başkanı Bush, İskoçya'ya geçmeden önce Danimarka'da küresel ısınma konusunda bir konuşma yaptı. Bush, küresel ısınmada insan etkisini kabul ettiğini, ancak Kyoto anlaşmasının faydalı olmayacağını belirterek şöyle konuştu: Önlem alarak ısınmayı çözemeyiz. Bunun yerine fosil yakıtların yerini alacak teknolojiler geliştirebiliriz.