BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.439,60
HABER /  DÜNYA

İşsizlik protestosu can aldı!

Ekonomik kriz dünyanın dört bir yanında protestoların artmasına neden oldu. Gösterilerin son adresi ise Tunus.

Abone ol

Tunus'ta işsizliği protesto için dün yapılan gösterilerde güvenlik güçleriyle protestocular arasında çıkan çatışmalarda 4 kişi öldü, 6 kişi ağır yaralandı.

Başkent Tunus'ta dün yapılan gösterileri düzenleyen ülkenin en büyük işçi sendikası Tunus İşçi Sendikası (UGTT) yöneticisi Belgacem Sayhi, Kasserin bölgesi yakınlarındaki Tala'da düzenlenen protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin üzerlerine ateş açtıklarını savundu.

Taleplerinin "meşru" olduğunu belirten Tunuslu sendikacı ilk belirlemelere göre, çatışmalarda 4 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını, yaralılar arasında durumu ağır olan 6 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi

Olayların çıktığı kentten isminin açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı, Kasserin'de dün gece de kanlı çatışmaların meydana geldiğini ve başından vurulan 12 yaşında bir çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

SEBZE TEZGAHI ELİNDEN ALINDI

Tunus makamları, ne gösterileri teyit eder ne de hakkında bilgi verirken, can kayıpları doğrulandığı taktirde 26 yaşındaki Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık'ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakmasından ve hayatını kaybetmesinden bu yana çıkan olaylarda mermiyle ölenlerin sayısı en az 6 olacak.

Kendisini yakan genç seyyar satıcı, ülkede özellikle diplomalı işsizlerin sosyal adaletsizlik ve işsizliğe karşı isyanının sembolü haline geldi.

ABD de geleneksel müttefiği Tunus'un Washington Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, bu ülkedeki sosyal karışıklıktan "endişe" duyduğunu bildirmiş ve bireysel özgürlüklere, özellikle internete erişim konusunda saygı gösterilmesini istemişti.

SOSYAL ÇALKANTI YAŞANIYOR

Amerikalı diplomatlar, Tunus'un Washington Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdıklarını belirterek, kendisine gösterilerde olup bitenlerle ilgili endişelerini ilettiklerini ve Tunus hükümetini sivil özgürlükleri, özellikle toplantı özgürlüğünü güvence altına alması konusunda cesaretlendirdiklerini söylemişti.

Tunus'ta hükümetin gerginliği yumuşatma yönündeki önlemlerine rağmen, ülkenin orta batı kesimindeki Sidi Buzid'de üç hafta önce başlayan gösteriler, avukatların grevi, protesto amaçlı intihar girişimleri ve internet kullanıcılarının tutuklanması gibi sosyal çalkantıların devam ettiği belirtiliyor.